Dan zaštite prirode bez meteorološke nepogode

I sljedećih dana od vremena za svakog ponešto. Pravo proljeće. Na žalost, za neke teže podnošljivo, ne samo zbog razmjerno čestih promjena vremena, nego i zbog diljem Hrvatske visoke koncentracije peluda trava, u većini krajeva i drveća, a na Jadranu i korova. Onima osjetljivije kože, kao i onima koji su do sada malo boravili na suncu, moguću opasnost predstavlja i već jako sunčevo zračenje sredinom dana i poslijepodne, o čemu svjedoči i vrlo visok UV indeks...

Dosadašnja kiša i toplina potakle su bujanje bilja, a i mnogih potoka i slapova, koji mame poglede i posjet našim parkovima. I to pogotovo povodom 22. svibnja - Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u RH, te nedjeljnog Europskog dana parkova. Pritom su za šetnju prirodom i ostale aktivnosti na otvorenome najpovoljniji pretežno sunčani petak, koji će početi s prilično svježim jutrom, te na kopnu poslijepodne osjetno toplija subota, kada je samo rijetko moguća poneka kišna kap, uglavnom u Podravini, Baranji i dijelu Slavonije.

Već u nedjelju stiže nova brza promjena, nakon koje će vrijeme u kontinentalnoj Hrvatskoj i u sljedećem tjednu ostati razmjerno nestabilno. No, na Jadranu će uglavnom u nedjelju ponovno biti pljuskova, grmljavine, često jake bure, lokalno i s olujnim udarima, a ponegdje vjerojatno i nevremena.


U nastavku slijedi prognoza po područjima za sljedeće dane, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, koji je nedavno ušao u 31. godinu postojanja.

A povodom Dana HRT-a na jednom se mjestu nalaze i do sada "raštrkane" neuobičajene meteoinformacije...

Petak: pretežno sunčano, jutro svježe, ponegdje uz maglu, bura pa maestralU istočnoj će Hrvatskoj i u petak biti sunčano, ponegdje i vedro, te uz tiho ili samo slab vjetar. Uz mjestimičnu jutarnju maglu najniža će temperatura zraka biti oko 6 °C, a najviša poslijepodnevna uglavnom 20 i 21 °C.

Podjednaka, većinom i malo viša u središnjoj Hrvatskoj, također uz malo ili nimalo oblaka, ujutro i samo ponegdje kratkotrajnu maglu, te uz rijetko gdje i kada zamjetan vjetar.

Bura će oslabjeti i u gorju i na sjevernom Jadranu, ali će još u noći i ujutro često biti umjerena, gdjegod i jaka, uglavnom do ponoći s lokalno olujnim udarima. Uz vedrinu ukrašenu oblacima, u unutrašnjosti i mjestimičnom kratkotrajnom maglom, najniža će temperatura biti od 5 do 10 °C, uz more 12 do 16 °C, a najviša 21 do 24 °C, u gorju oko 19 °C.

I u Dalmaciji stabilno, uz temperaturu zraka oko prosječne za doba godine, te još u noći umjerenu i jaku buru, ponegdje na udare i olujnu, a tijekom dana povremeno umjeren, mjestimice i jak sjeverozapadni i zapadni vjetar, uz obalu oko Splita i južnije i jugozapadni.

Jugozapadnjak će ponegdje zapuhati i na jugu Jadrana, a češći i jači bit će sjeverozapadni vjetar, do jutra bura, ponegdje još i s olujnim udarima, uz more u početku još valovito. Uz sunčano će vrijeme najviša temperatura zraka biti oko 24 °C.

U subotu još toplije i većinom suho, u nedjelju nova brza promjena...

U subotu na kopnu
toplije, mjestimice i oko 28 °C, uz još većinom suho vrijeme, pa i pretežno sunčano, uz južinu. U noći i tijekom nedjelje naoblačenje s kišom, mjestimičnom grmljavinom, umjerenim i jakim sjeveroistočnjakom te osvježenjem premještat će se sa sjeverozapada na jugoistok Hrvatske, pa će već poslijepodne prevladavati suho i sunčano. U ponedjeljak opet jutro svježije, a poslijepodne toplije, uz mogućnost pljuskova.

I na Jadranu u nedjelju promjena vremena s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, već u noći na sjevernom Jadranu, do oko podneva i na jugu. Ponegdje je opet moguće i nevrijeme, a lokalno jaka bura s olujnim udarima je gotovo sigurna. Stabilnije i mirnije u topliji ponedjeljak, te osobito u subotu, tijekom koje će zapuhati jugozapadnjak i jugo.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.