Slijede stabilniji dani - suhi i pretežno sunčani

Nakon česte kiše u noći s utorka na srijedu, ponegdje čak i nevremena, tijekom kojeg je u Hvaru za manje od 12 sati palo više kiše nego ukupno posljednjih tridesetak dana, i u srijedu je još u mnogim mjestima palo barem malo kiše, na kopnu gdjegod i više. U Goricama, Sisku i Ogulinu tijekom 6 sati više nego u prošla 2 tjedna.

Sljedeći će dani biti stabilniji, uz manje kiše. Štoviše, od četvrtka do subote suhi, pretežno sunčani, gdjekad čak i vedri, te danju ponovno mnogima ugodno topli, ali će jutra biti svježija nego prošlih dana, osobito u kopnenom području. U nedjelju slijedi novo prolazno naoblačenje s mjestimičnom kišom, vjerojatno i pljuskovima i grmljavinom, te u većini Hrvatske i osvježenjem. Početkom novoga tjedna ponovno stabilnije, ali ne za dugo.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, koji je nedavno ušao u 31. godinu postojanja.

A povodom Dana HRT-a na jednom se mjestu nalaze i do sada "raštrkane" neuobičajene meteoinformacije...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Četvrtak: većinom sunčano, vjetrovito i toplije, ali jutro svježije

mr. sc. Dragoslav Dragojlović
: "U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom sunčano, ujutro još mjestimice s više oblaka. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 12 °C, a najviša dnevna između 20 i 22 °C.

Podjednaka će temperatura zraka biti i u središnjoj Hrvatskoj, također uz pretežno sunčano vrijeme, ponegdje s umjerenom naoblakom. Prijepodne će puhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, koji će poslijepodne oslabjeti.

U Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu uglavnom sunčano. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, uz obalu jaka, podno Velebita mjestimice i olujna bura, koja će krajem dana slabjeti. More umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, uz obalu između 14 i 17 °C. Najviša dnevna od 17 do 19 °C, na moru između 21 i 23 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije obilje sunčanog i toplog vremena. Bit će vjetrovito, uz jaku, na udare i olujnu buru, koja će prema kraju dana oslabjeti. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 14 °C, uz obalu između 16 i 18 °C, a najviša dnevna uglavnom od 21 do 25 °C.

Na jugu Hrvatske u noći i ujutro uz mjestimice više oblaka još ponegdje može biti kiše. Tijekom dana pretežno sunčano i ugodno toplo. Puhat će mjestimice i jaka bura, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak."Do subote stabilno, pa u nedjelju nova promjena

"Do subote u unutrašnjosti većinom još malo toplije, ali uz razmjerno svježa jutra. Prevladavat će sunčano, uz jugozapadnjak, a u nedjelju slijedi novo prolazno naoblačenje i osvježenje, uz kišu, ponegdje i grmljavinu, te sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

I na Jadranu do subote suho i stabilno, tijekom petka i vedro, a u nedjelju oblačnije, uz lokalne pljuskove i grmljavinu. Bura i tramontana u petak će oslabjeti, a u nedjelju ponovno prolazno pojačati.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.