Tjedan promjenljivih dana, rijetkima bez mana

Na 100. godišnjicu rođenja od mnogih voljenoga svetoga pape nekima na Jadranu čak ni ujutro nisu trebale čarape, ali su tijekom dana mnogima dobro došle sunčane naočale i kape. I sljedećih će promjenljivih dana, koji će rijetkima biti sasvim bez mana. U utorak i srijedu i zbog često potrebnih kišobrana, a na Jadranu, osobito sjevernom - i burobrana. Temperatura zraka bit će većinom malo niža, i u mnogim mjestima od dosadašnje prosjeku bliža, a u petak bi čak prilično niska mogla biti jutarnja najniža.

I premda će kiša bilju povremeno pomagati, ono zbog dosadašnje suše neće odviše bujati. Pritom će još i vjetar odmagati jer će površinski sloj tla isušivati. A želite li vinograde i voćnjake zaštitno prskati, najbolje vrijeme u agrometeorološkoj prognozi možete saznati.

I da, poželite li obilježiti Međunarodni dan muzeja, virtualna šetnja meteorološkim možda je dobra ideja?!

A nakon Meteo kutka prosudite je li vam logična i na samo prvi pogled neobična izjava: "Korona je grozna, ali je i odlična."

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, koji je nedavno ušao u 31. godinu postojanja.

A povodom Dana HRT-a na jednom se mjestu nalaze i do sada "raštrkane" neuobičajene meteoinformacije...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Utorak: promjenljivo, povremeno uz većinom malo kiše, bura, jugoTomislav Kozarić, dipl. ing.: "Utorak će u istočnoj Hrvatskoj biti promjenljiv i nestabilan. Mjestimice će biti kiše, u drugom dijelu dana i u obliku pljuskova s grmljavinom. Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka i do 15 °C, a najviša dnevna oko 23 °C.

Podjednaka ili ujutro malo niža temperatura zraka bit će u središnjoj Hrvatskoj. Uz promjenljivo do pretežno oblačno vrijeme treba računati na povremenu kišu, češću u drugom dijelu dana. Vjetar mjestimice umjeren sjeveroistočni.

U gorskim predjelima umjereno i pretežno oblačno, a povremene kiše bit će osobito poslijepodne i navečer. Na sjevernom Jadranu promjenljivo, mjestimice uz malo kiše, pa i u obliku lokalnog pljuska. Puhat će slab i umjeren sjeveroistočni vjetar, na moru umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Temperatura bez veće promjene u odnosu na ponedjeljak.

I u Dalmaciji promjenljivo, ali postoji veća vjerojatnost nego u ponedjeljak da ponegdje padne malo kiše, pa i u obliku pljuskova. Puhat će slab do umjeren vjetar, većinom jugo; a more će biti malo do umjereno valovito. Najviša temperatura između 24 i 27 °C, a najniža na obali oko 20 °C.

Podjednako razmjerno toplo i na jugu Hrvatske, gdje, uz promjenjivu naoblaku, također treba računati na poneki pljusak praćen grmljavinom ili barem malo kiše. Puhat će slabo i umjereno jugo te bura, koja bi prema kraju dana mogla biti i jača."

I dalje promjenljivo...

"U srijedu će kiše još biti osobito u istočnoj Hrvatskoj i Lici, dok će drugdje u unutrašnjosti prestati, uz smanjenje naoblake. U četvrtak i petak prevladavat će sunčano. U srijedu će zapuhati umjeren do jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, koji će u petak oslabjeti. Temperatura u manjem padu, a najsvježije će biti u petak ujutro.

Na Jadranu u srijedu povremeno kiša, pogotovo u Dalmaciji, gdje može biti i grmljavine, a zatim razvedravanje. Puhat će jaka, podno Velebita u srijedu i olujna bura, koja će u petak slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.