Kiša će bilju povremeno pomagati, ali vjetar odmagati

Od ove nedjelje agrometeorološka prognoza stručnjaka DHMZ-a, osim na ovim internetskim stranicama HRT-a, može se ponovno redovito gledati i u "Plodovima zemlje", gdje se prvi put pojavila još 21. prosinca 1958. godine i bila preteča televizijskom predočavanju vremenske prognoze od strane meteorologinja i meteorologa.

U nastavku slijedi agrometeorološka prognoza koju je za HRT pripremio, i to od kuće - zbog potresnog stanja sa zgradom na Griču - Marko Vučetić, dipl. ing., voditelj Odjela za agrometeorološke informacije Službe za agrometeorologiju Sektora za meteorološka istraživanja i razvoj DHMZ-a.

Mnogobrojni drugi aktualni agrometeorološki podaci i dalje su dostupni i na internetskim stranicama DHMZ-a, zahvaljujući iznimnom angažmanu djelatnika Samostalne službe za informatiku DHMZ-a...

Marko Vučetić, dipl. ing.: "Pred nama je tjedan izrazito promjenljivog vremena. Najviša temperatura zraka na kontinentu će vjerojatno biti većinom u granicama od 22 °C do 25 °C, a uzduž Jadrana oko 26 °C, a na samome kraju tjedna moguće i 2 do 3 °C viša. Najniža temperatura zraka bit će najčešće u granicama od 7 °C do 10 °C na kontinentu, a uzduž Jadrana uglavnom od 15 °C do 17 °C.

U kontinentalnim krajevima početkom tjedna, a u Dalmaciji njegovom sredinom, moguće su samo male količine oborine, i to ne posvuda. Posebno će na otocima količine biti nedostatne za podmirenje bujnog rasta svekolikog bilja.

Eto, vjerojatno neće biti jako kišovito, ali hoće povremeno vjetrovito vrijeme - duž Jadrana već početkom tjedna, a na kontinentu sredinom tjedna. Dakako, preporuča se zaštita od jakog vjetra gdje god je to moguće i ublažavanje šteta na lako lomljivim mladicama. Jak vjetar, uz nisku relativnu vlažnost zraka, ubrzat će isušivanje površinskog sloja tla. Uz to, ostvari li se i pravo ljetno toplo vrijeme krajem tjedna, svim povrtnicama i cvjetnicama nedostajat će vode pa svakako o tome vodite brigu. Zbog jakog vjetra zaštitna prskanja, posebno u vinogradima i voćnjacima, najbolje odgoditi za kraj tjedna.

A srednja dnevna temperatura tla na oko 10 cm dubine sada je na kontinentu oko 20 °C, a uzduž Jadrana oko 23 °C. Njezin osjetniji porast vjerojatniji je tek krajem tjedna.

Kiše u smiraj svibanjskog dana, ako ne pretjeraju količinom, dobro su došle jer:
"Večernje rose mjeseca svibnja, više će biti sijena i vina.""Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.