I dalje dosta oblaka, opet i pad tlaka, bura jaka...

Kao ni prošlih dana, ni vrijeme početkom novoga tjedna nije idealno za detaljnu prognozu pojedinih meteoroloških elemenata po mjestima, pa ni područjima. Stoga ćemo se i dalje naslušati one ne popularne, ali za veći dio novoga tjedna najpouzdanije prognoze: "Promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima." ili malo optimističnije: "Djelomice sunčanu uz promjenljivu naoblaku."

A o količini i dugotrajnosti oblaka na nebu ovisit će i temperatura zraka - tijekom vedrijih će noći sa slabijim vjetrom biti svježije, osobito u kopnenom području, ali ne odviše. U većini će krajeva najviša dnevna temperatura svakodnevno biti viša od 20 °C, a na moru i unutrašnjosti Dalmacije često i viša od 25 °C, uz ponegdje vjerojatno još poneki vruć dan, kakav je u Metkoviću i na Mljetu bio i u ovu nedjelju i u ponedjeljak.

Uz sve to, svakodnevno će se spominjati mogućnost za povremenu mjestimičnu kišu, većinom u malim količinama, a uglavnom je na Jadranu moguća i grmljavina, osobito u utorak i srijedu.

Ne smije se zaboraviti - pa čak i upozoriti - na povremeno prilično vjetrovito vrijeme, uz koje će jake bure s olujnim udarima biti ne samo na sjevernom Jadranu, nego sredinom tjedna i ponegdje južnije, a i u mnogim će kopnenim krajevima biti umjerenog i jakog sjeveroistočnog vjetra...


Zbog svega toga, Marko Vučetić, dipl. ing., agrometeorolog DHMZ-a u agrometeorološkoj prognozi za "Plodove zemlje" spomenuo je, između ostaloga, da će povremena kiša biti većinom nedostatna za bujanje bilja, te da će zbog vjetra biti ubrzano isušivanje površinskog sloja tla, a i preporučio je zaštitno prskanje, posebno u vinogradima i voćnjacima, odgoditi za kraj novoga tjedna...

Mnogobrojne druge meteorološke informacije o prošlom vremenu i prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, koji je nedavno ušao u 31. godinu postojanja.

A povodom Dana HRT-a na jednom se mjestu nalaze i do sada "raštrkane" neuobičajene meteoinformacije...

A trenutačno najvjerojatniju detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Ponedjeljak: većinom suho, djelomice sunčano i toplije, ponegdje jaka buraKrunoslav Mikec, dipl. ing.: "U ponedjeljak će u istočnim predjelima Lijepe naše biti umjereno, povremeno i pretežno oblačno. Samo rijetko može pasti pokoja kap kiše. Zapuhat će slab i umjeren istočnjak i sjeveroistočnjak, a najviša dnevna temperatura bit će većinom 23 i 24 °C.

Podjedako toplo danju i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će najniža jutarnja temperatura zraka biti između 9 i 12 °C. Osim dosta oblaka bit će i sunčanih razdoblja. Malo kiše može pasti mjestimice na jugu područja, ponajprije u Karlovačkoj županiji. Ponegdje će puhati umjeren istočnjak i sjeveroistočnjak.

I u gorju često umjeren sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu bura, podno Velebita mjestimice na udare jaka pa i olujna. Oblaka će u gorju biti više nego na moru, pri čemu u dijelu Like i Gorskoga kotara može pasti i malo kiše. Poneki je pljusak moguć i u unutrašnjosti Istre. Najviša temperatura u gorju oko 20 °C, a u Istri i Hrvatskom primorju oko 25 °C.

U Dalmaciji tijekom dana ponegdje i 27, 28 °C. Bit će promjenljivo oblačno uz mogućnost za kišu uglavnom mjestimice u unutrašnjosti. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, na otvorenome moru i sjeverozapadni, a u noći i ujutro te ponovno navečer ponegdje će puhati bura. More malo do umjereno valovito.

Podjednako i na jugu Jadrana, gdje će ponedjeljak biti umjereno i pretežno oblačan, s najvišom temperaturom zraka od 26 do 29 °C. Nakon bure u noći i ujutro danju će biti zapadnjaka i sjeverozapadnjaka, a prema večeri će okrenuti na jugo."

I u nastavku tjedna promjenljivo

"U utorak će kiše biti u većini krajeva unutrašnjosti, a u srijedu na nju treba računati uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije. Pritom će sredinom tjedna biti relativno vjetrovito, uz umjeren, ponegdje i jak sjeveroistočnjak. Zadržat će se toplo.

I na Jadranu će poslijepodnevna temperatura zraka svakodnevno biti viša od 20 °C, ali će do četvrtka u mnogim mjestima puhati na udare jaka, ponegdje i olujna bura, posebno na sjevernom dijelu. Kiše, uz mogućnost grmljavine, bit će u utorak, u Dalmaciji i u srijedu, a u četvrtak će biti uglavnom suho, uz najviše sunčana vremena.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.