Ni "s" od stabilizacije, ali bit će većinom toplije

Od stabilizacije vremena i dalje ni "s", ali će temperatura zraka u većini krajeva biti malo viša nego u subotu, pa se ponegdje u južnijim krajevima može dogoditi još poneki vruć dan, kao što je subota bila na Mljetu i u Metkoviću.

Stoga će i sljedećih dana biti povremene mjestimične kiše, uglavnom u malim količinama, i to posebice u kopnenom području i na sjevernom Jadranu, najčešće u prvom dijelu nedjelje i tijekom utorka, a u Dalmaciji vjerojatno u srijedu.

Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar, u ponedjeljak prolazno i istočni, a na Jadranu sjeverozapadni i bura, koja će osobito podno Velebita biti i jaka, s olujnim udarima.

Mnogobrojne meteorološke informacije o prošlom vremenu i prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, koji je nedavno ušao u 31. godinu postojanja.

A povodom Dana HRT-a na jednom se mjestu nalaze i do sada "raštrkane" neuobičajene meteoinformacije...

A detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Nedjelja: promjenljivo, povremeno kiša, malo toplijeTomislav Kozarić, dipl. ing.: "U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno i pretežno oblačno, mjestimice i kiša. Vjetar slab do umjeren sjeverni, a temperatura ujutro oko 13 °C.

U središnjoj Hrvatskoj povremeno kiša, ponegdje i u obliku pljuskova, a od sredine dana smanjenje naoblake. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Najviša temperatura oko 20 °C.

U gorju umjereno do znatno oblačno, povremeno s kišom. Na sjevernom Jadranu sunčanije, a lokalno je na riječkom području i u unutrašnjosti Istre moguć pljusak. Slab i umjeren sjeveroistočnjak i bura krajem dana će pojačati. Bit će toplije nego u subotu.

U Dalmaciji promjenljivo, a uglavnom u unutrašnjosti moguć je lokalni pljusak. Slabo do umjereno jugo okrenut će na zapadnjak i sjeverozapadnjak, na sjeveru i buru. Najniža temperatura zraka između 15 i 20 °C.

Na jugu Hrvatske oblačnije, uz mogućnost za ponegdje malo kiše. Uglavnom će puhati slabo do umjereno jugo, a najviša temperatura većinom će biti od 24 do 27 °C."

I u sljedećem tjednu promjenljivo...

"U ponedjeljak na kopnu uglavnom suho i sunčanije, te razmjerno toplo. Zatim opet promjenljivo, osobito u utorak povremeno s kišom. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i istočni.

Na Jadranu u ponedjeljak većinom suho i na sjeveru pretežno sunčano. U utorak i srijedu promjenljivo, mjestimice uz kišu, pa i u obliku pljuskova. Bura će na sjevernom Jadranu biti još jača, a i dalje će biti toplo.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.