Promjenljivo i posvuda ne baš predvidljivo

Premda će tlak zraka sve do srijede biti viši nego prošlih dana i u prvom dijelu Dana HRT-a, te neće biti jakog jugozapadnjaka ni juga - zadržat će se promjenljivo oblačno vrijeme, diljem Hrvatske svakodnevno uz barem malo sunčanih sati, ali i uz povremenu mjestimičnu kišu s kojom može pasti i malo pustinjskog pijeska - do utorka i srijede uglavnom u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, zatim vjerojatno i južnije.

Vjetar će većinom biti slab, povremeno i umjeren, a vjetrovitije će biti uglavnom na sjevernom Jadranu, posebice podno Velebita, gdje će biti i olujnih udara bure.

I dok će u većini kopnenog dijela Hrvatske biti svježije nego prošlih dana, na Jadranu će biti podjednako toplo, ponegdje čak i toplije nego u dosadašnjem dijelu ovoga tjedna.

Ili podjednako, samo drugim riječima:

Kao i dosadašnje - i vrijeme sljedećih dana je izračunljivo,
ali samo u smislu: "promjenljivo",
"proljetno prevrtljivo",
i posvuda ne baš predvidljivo,
Prognozirati gdje će i kada kiša osobito je "škakljivo".
Sunce će u većini krajeva gdjekad biti jako vidljivo,
ali povremeno će se ukazivati i samo "sramežljivo".
I puhanje vjetra mnogima će biti jedva osjetljivo,
a podno Velebita će se zbog bure morati voziti pažljivo.
I sve bi to vjerojatno mnogima bilo lakše podnošljivo
kada bi se uskoro pronašlo za koronavirus cjepivo,
a i Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom čeka se nestrpljivo...

Mnogobrojne meteorološke informacije o prošlom vremenu i prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, koji je nedavno ušao u 31. godinu postojanja. A povodom Dana HRT-a na jednom se mjestu nalaze i do sada "raštrkane" neuobičajene meteoinformacije...

A detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Subota: promjenljivo oblačno, ponegdje malo kiše, na kopnu i svježijemr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U subotu na istoku Hrvatske djelomice sunčano i uglavnom suho. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 12 °C, a najviša dnevna između 20 i 22 °C.

Podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz više oblaka nego na istoku, te mjestimice uz mogućnost za malo kiše, uglavnom uz granicu sa Slovenijom. Vjetar većinom slab sjeverni i sjeveroistočni.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima promjenljivo, poslijepodne i pretežno oblačno, ponegdje uz malo kiše. Puhat će slaba i umjerena, ujutro i osobito navečer mjestimice i jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka od 6 do 8 °C, uz obalu između 14 i 17 °C, a najviša dnevna od 17 do 19 °C, na moru između 23 do 25 °C.

U Dalmaciji promjenljivo oblačno, uglavnom u drugom dijelu dana ponegdje uz mogućnost kiše, pa i u obliku kratkotrajnog pljuska. Ujutro i navečer puhat će uglavnom umjerena bura, a tijekom dana prema otvorenom moru jugo. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 19 °C, uz obalu između 16 i 20 °C, a najviša dnevna od 23 do 26 °C.

Razmjerno će toplo biti i na jugu Jadrana, uz djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Ujutro i prijepodne puhat će umjereno jugo, pri čemu će more biti umjereno valovito, a poslijepodne će okrenuti na sjeverozapadnjak."

I sljedećih dana promjenljivo...

"Idućih dana na kopnu promjenljivo uz sunčana razdoblja. Mjestimice će biti malo kiše, a ponegdje su mogući i kratkotrajni pljuskovi, osobito u nedjelju te utorak. Vjetar uglavnom slab sjeverni i sjeveroistočni. Temperatura zraka bez veće promjene.

Na Jadranu djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom i uglavnom suho, a malo kiše može pasti ponajprije na sjevernom dijelu, u utorak i na jugu. Puhat će većinom slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.