Petak: vjetar jak, a gdjegod uz malo kiše - i pijesak

Vjerojatno će mnogi na Jadranu biti sretni zbog slabljenja juga tijekom petka, a neki možda i zbog još jedne tople noći, druge ovogodišnje. Od vikenda će noći biti svježije, ali dani na Jadranu topliji, uz većinom slabiji vjetar, osim na sjevernom Jadranu, gdje će puhati povremeno i jaka bura, osobito podno Velebita. Razmjerno će vjetrovito u petak biti i na kopnu, najprije uz jugozapadnjak, zatim sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na istoku i sjeverozapadni.

Uz vedrinu i oblake, sljedećih će dana ponegdje pasti i malo kiše pomiješane s pustinjskim pijeskom, i to češće, ali ne i obilne u unutrašnjosti Hrvatske, posebice u petak i nedjelju. Pritom će za vikend u kopnenom području biti svježije nego u petak, a unatoč ponovnom porastu temperature početkom novoga t
jednu - većina će poslijepodneva vjerojatno biti svježija od ovotjednih.

U nastavku slijedi prognoza po područjima za sljedeće dane, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

A još više podataka mjerenja i motrenja s glavnih i klimatoloških postaja DHMZ-a postoji na teletekstu HRT-a, vidljivom i na internetu HRT-a.

A povodom 15. svibnja - Dana HRT-a - 94. rođendana Hrvatskog radija i 64. rođendana Hrvatske televizije, nekima će možda biti zanimljivo podsjetiti se i na razvoj meteorologije na medijskim platformama HRT-a:
od samo telefonskih javljanja jednom dnevno za Radio Zagreb do današnjih svakosatnih izvještaja na nacionalnim i regionalnim programima HR-a;
te na TV Zagreb od prvih ploča i magneta u televizijskoj prognozi, kasnije i prvoj prognozi na teletekstu, do današnje "hi-tech" vremenske prognoze na HTV1, HTV2 i HTV4, te na HRTi-ju i mrežnim stranicama, a i u nagrađivanoj HRT METEO aplikaciji.

A tu je još i poseban podsjetnik na prvu meteorologinju i meteorologa na HRT-u, kao i na njihove nasljednike, od kojih neki podsjećaju i na svjetski poznate glumce, pa čak i najmlađe i najmlađeg, uključujući i "prve meteozaštitnice pomoraca", kao i podsjetnik na neke pogreške tijekom snimanja i emitiranja emisija "Vrijeme", pa još posebne emisije na Silvestrovo...

Petak: djelomice sunčano i razmjerno toplo, većinom i vjetrovito, na zapadu ponegdje uz kišuU istočnoj će Hrvatskoj petak biti uglavnom suh, uz promjenljivu naoblaku. Upozoriti valja na poslijepodnevno jačanje jugozapadnjaka, koji će ponegdje vjerojatno imati i olujne udare, a navečer na gdjekad podjednaki sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura će već od jutra biti viša od 10 °C, a najviša poslijepodnevna oko 27 °C.

Razmjerno toplo i u središnjoj Hrvatskoj, ali ponegdje uz malo kiše, u kojoj će vjerojatno biti i pustinjskog pijeska, i to najprije uglavnom uz granicu sa Slovenijom, navečer i drugdje. Zapuhat će najprije gdjegod jak, a udare i olujan jugozapadnjak, navečer prolazno sjevernjak i sjeveroistočnjak.

Uz obalu sjevernog Jadrana mjestimice su u noći mogući olujni udari bure. No, prevladavat će jugo, poslijepodne slabije, a pojačat će jugozapadnjak u gorju i na zapadu Istre. I pritom ponegdje čak pretežno sunčano, a u unutrašnjosti i oko Rijeke oblačnije, uz povremenu "prljavu" kišu.

Na južnijem dijelu Jadrana suho, uz dosta oblaka, te do sredine dana, na jugu i kasnije, još uz često jako jugo, povremeno i olujno, te more i jače valovito. Temperatura zraka uz more uglavnom od 21 do 25 °C, a u unutrašnjosti jutro svježije, danju pak ponegdje i oko 28 °C.

Za vikend mirnije i stabilnije, na kopnu i svježije, ali posvuda ne i suho...

Od subote
mirnije, a umjerena i jaka bura bit će najčešća na sjevernom dijelu Jadrana. Jutra će biti svježija nego u petak, a poslijepodneva na Jadranu većinom još malo toplija. Uz nastavak nadmetanja vedrine i oblaka, kiša je ponegdje na Jadranu moguća, a u unutrašnjosti će je gotovo sigurno povremeno biti, osobito u gorju, u nedjelju i ponedjeljak i drugdje. Nakon subote na kopnu svježije od petka, uz promjenljivu će naoblaku od nedjelje temperatura ponovno rasti, ali poslijepodnevna veći dio novoga tjedna neće biti visoka kao u ovome tjednu.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.