"Maj ljuti zmaj!"

U očekivanju ponovnog emitiranja "Plodova zemlje" od 23. svibnja 2020., u nastavku slijedi agrometeorološka prognoza koju za HRT i dalje priprema, i to od kuće - zbog potresnog stanja sa zgradom na Griču - Marko Vučetić, dipl. ing., voditelj Odjela za agrometeorološke informacije Službe za agrometeorologiju Sektora za meteorološka istraživanja i razvoj DHMZ-a.

Mnogobrojni drugi aktualni agrometeorološki podaci i dalje su dostupni i na internetskim stranicama DHMZ-a, zahvaljujući iznimnom angažmanu djelatnika Samostalne službe za informatiku DHMZ-a...

Marko Vučetić, dipl. ing.: "Na samome početku novoga tjedna još toplo, s najvišom dnevnom temperaturom zraka na kontinentu od 27 °C u istočnim do 22 °C u gorskim krajevima. Uzduž Jadrana od 23 °C na sjevernom dijelu do 28 °C u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Još u prvoj polovini tjedna slijedi osjetniji pad temperature zraka pa će najniža biti od 3 °C u gorju pa do 8 °C u ravničarskim krajevima. Uzduž Jadrana uglavnom od 13 °C do 15 °C. Posebno u sjevernim kontinentalnim krajevima moguća je još za 2-3 °C niža temperatura pa dođe li do naglog noćnog razvedravanja i stišavanja vjetra potreban je u vinogradima dodatan oprez.

Nagla i brza promjena vremena donijet će uglavnom male količine oborine, ali moguće su ponegdje i jače nepogode pa je neophodan krajnji oprez. Posebno upozoravamo na jak vjetar i na kontinentu i uzduž Jadrana, koji može nanijeti velike štete posebno na mladicama vinove loze i voćkama. Gdje god je moguće potrebno je obaviti učvršćivanje armatura i vezivanje mladica.

Srednja dnevna temperatura tla na oko 10 cm dubine će sredinom tjedna biti u blagom padu te će vjerojatno biti u gorskoj Hrvatskoj oko 18 °C, u Slavoniji i središnjoj Hrvatskoj oko 20 °C, a uzduž Jadrana od 22 °C do 24 °C.

I dalje je neophodna plitka obrada tla, mehaničko uništavanje korova i trava te čišćenje i uređenje odvodnih kanala.

Zbog moguće bure i napose šteta u vinogradima na sjevernom Jadranu za svibanj će reći: "Maj ljuti zmaj!""