Popuštaju mjere, ali južina i dalje "pere" li "pere"...

Žalopojke onih osjetljivih na južinu, iznadprosječnu toplinu i skoru promjenu vremena nastavit će se i u ponedjeljak, tijekom kojega će već ponegdje biti i kiše, uglavnom na Jadranu i područjima uz njega.

U utorak u većini Hrvatske slijedi promjena, uz čestu kišu, osobito na Jadranu u obliku pljuskova s grmljavinom, a mjestimice je moguće i olujno nevrijeme. U mnogim će krajevima i osvježiti, ponajviše u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, gdje će poslijepodnevna temperatura zraka u utorak ponegdje biti niža nego u ponedjeljak i za oko 10 °C. Dodatnom osjećaju svježine pridonosit će i sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu mjestimice i jaka bura s olujnim udarima.

U nastavku tjedna stabilnije i većinom opet toplije, ali i dalje uz promjenljivu naoblaku te povremenu mjestimičnu kišu uglavnom na sjevernom Jadranu i zapadu unutrašnjosti, gdje će u četvrtak ponovno biti svježije.


Zbog svega toga Marko Vučetić, dipl. ing., u agrometeorološkoj prognozi za HRT upozorava na moguće štete u vinogradima i voćnjacima najprije zbog jakog vjetra, pa i mjestimičnog olujnog nevremena, a i kasnijeg mogućeg mraza ostvare li se prognoze osjetnog pada temperature, noćnog razvedravanja i stišavanja vjetra...

A ako tko želi prognozu u "ležernijem" tonu:

I dok tuga zbog Little Richarda još ispunjava stare rokere,
u ponedjeljak se popuštaju koronamjere,
a južina i dalje "pere" li "pere",
i donosi do nas oblake - kišne "dilere",
u početku još u većini Hrvatske "fejkere".
No, dovoljne da izazovu mnogobrojne "fluviohejtere"
pa i da se ponegdje prašina s podloge ispere,
te da se rublje ne pere,
i bude zanimljiviji belvedere.

Već u utorak - kao na mala vrata okolo kere,
stižu i mjestimične nevere,
koje će puniti radarske skenere,
vjerojatno i mnogobrojne webkamere,
ali ne i izazvati izvanredne mjere.
I dok će neki s divljenjem gledati svojevrsne nebeske šarmere,
i zbog tih cumulonimbusa organizirati na oluje potjere,
neki će možda reći i da im nova promjena živce "ždere",
a mogući su i oni koji će posumnjati na još jednu teoriju zavjere.

Mnogobrojne meteorološke informacije o prošlom vremenu i prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, koji je nedavno ušao u 31. godinu postojanja.

A detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Ponedjeljak: južina, kiša većinom na moru i uz njega, razmjerno toplodr. sc. Tanja Renko: "U ponedjeljak će na istoku unutrašnjosti uz promjenljivu naoblaku biti i duljih sunčanih razdoblja, posebice prijepodne. Uz slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar bit će razmjerno toplo, uz najvišu dnevnu temperaturu zraka i oko 28 °C.

U središnjoj Hrvatskoj vjetrovito uz umjeren i jak jugozapadnjak te promjenljivu naoblaku, uz koju mjestimice može pasti i vrlo malo kiše, vjerojatnije na širem karlovačkom području te na krajnjem sjeverozapadu.

Na zapadu umjereno, povremeno i pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu, moguće i grmljavinu, na sjevernom Jadranu češću prijepodne, a u gorju kiše može povremeno biti i u poslijepodnevnim satima. Puhat će jak i vrlo jak jugozapadni i južni vjetar, na moru jugo koje će navečer slabjeti.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ali ponegdje uz malo kiše, pa i u obliku pljuska, vjerojatnije sredinom dana i popodne. Jako i vrlo jako jugo prema večeri će slabjeti, a more će biti umjereno valovito i valovito, ujutro na otvorenom i jače valovito. Jutro će biti toplije od nedjeljnoga, a dnevna temperatura bez veće promjene.

I na krajnjem jugu Hrvatske promjenljivo uz jako, prijepodne i vrlo jako jugo. Jutarnja temperatura od 11 °C u dolini Neretve do 16 °C na obali i otocima. Najviša dnevna oko 23 °C."

U utorak kišovitije i osobito na kopnu svježije, pa opet stabilnije, ali...

"U unutrašnjosti utorak zamjetno svježiji, uz kišu, na zapadu i u obliku pljuskova s grmljavinom. Srijeda će biti uglavnom suha, a nakon svježeg jutra danju toplije. I u četvrtak na zapadu dosta oblaka pa će i temperatura zraka biti dosta niža u odnosu na ostatak unutrašnjosti.

U utorak će blago osvježenje stići i na Jadran, osobito sjeverni, gdje će biti kiše i grmljavine, a zapuhat će i umjerena, podno Velebita i jaka bura. Ponekog pljuska bit će i u sjevernoj Dalmaciji. U utorak i srijedu barem djelomice sunčano, uz povremeno više oblaka na sjeveru, uz mogućnost za još mjestimice malo kiše, te  srijedu uz posvuda vrlo jako jugo. U četvrtak se ponovno povećava vjerojatnost za kišu, na sjevernom Jadranu i buru.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.