Nakon svježine - evo nam opet topline i južine

Do ponedjeljka nam slijedi južina - pad tlaka, jačanje juga, u unutrašnjosti i jugozapadnjaka, te pogoršanje biometeoroloških prilika, u većini kopnenog područja i zamjetni porast temperature pa će ponovno biti iznadprosječno toplo, kao ne baš često u ovo doba u svibnju. Ponegdje možda čak i uz prvi ovogodišnji vrući dan, uglavnom u istočnoj Hrvatskoj.

Pritom će vedrine do nedjelje biti manje nego u četvrtak, ali će dojam vremena i dalje biti većinom sunčan. Poneki pljusak s grmljavinom moguć je uglavnom u gorju.

Znatno nestabilnije bit će u drugom dijelu ponedjeljka i tijekom utorka, kada će zapuhati sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu bura, mjestimice vjerojatno i jaka, s olujnim udarima. No, i to samo prolazno i kratkotrajno jer je već od srijede ponovno velika vjerojatnost novog zatopljenja, sredinom mjeseca i opet južine i iznadprosječne topline, koja će vjerojatno potvrditi dugoročne prognoze relativno toplog svibnja.

No, unatoč toj toplini, valja spomenuti da je u četvrtak ujutro mjestimice bilo slaba mraza, ne samo u gorju, nego pri tlu i još ponegdje, a sasvim bez opasnosti nije ni u petak ujutro.

O temperaturinim oscilacijama te još više - o višemjesečnom, pa i višegodišnjem manjku oborine detaljnije je u emisiji
"Zajedno za zdravlje" na HRT4 govorio Marko Vučetić, dipl. ing., agrometeorolog DHMZ-a, koji za kraj ovoga tjedna upozorava i na moguću "palež" biljaka, posebice povrtnica amoguću "palež" biljaka, posebice povrtnica.

U nastavku slijedi prognoza po područjima za sljedeće dane, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

A još više podataka mjerenja i motrenja s glavnih i klimatoloških postaja DHMZ-a postoji na teletekstu HRT-a, vidljivom i na internetu HRT-a.

Petak: pretežno sunčano i toplije, ali ujutro još razmjerno svježe

U petak
se u istočnoj Hrvatskoj pri tlu može dogoditi poneki ranojutarnji "temperaturni" minus, ali uistinu rijetko. Nakon najniže temperature zraka od 3 do 5 °C, uz vedrinu ukrašenu visokim koprenastim oblacima, poslijepodne će biti uglavnom 23 i 24 °C.

U središnjoj Hrvatskoj ponegdje i 26 °C. Također uz pretežno sunčano vrijeme, ali uz manje vedrine nego u četvrtak. Nakon tišine ili samo slabog vjetra tijekom jutra, kada se ne smije pri tlu isključiti mogućnost slaba mraza, poslijepodne će jugozapadnjak biti sve zamjetniji.

I u gorju i na sjevernom Jadranu zapuhat će često umjeren jugozapadni vjetar, uz koji će more biti uglavnom malo valovito. Temperatura zraka ujutro od 10 do 13 °C, u unutrašnjosti 1 do 4 °C, još ponegdje uz vjerojatan slab mraz pri tlu, a poslijepodne uz pretežno sunčano vrijeme između 21 i 24 °C.

U Dalmaciji podjednako sunčano i toplo, većinom čak i malo toplije. Bura i sjeverozapadnjak će u noći oslabjeti, pa će ujutro biti uglavnom burina, poslijepodne gdjegod umjerenog zapadnog i jugozapadnog vjetra, na otvorenome sjeverozapadnog.

I na jugu Hrvatske stabilno, najprije uz burin zatim maestral, te malo valovito more, samo na otvorenome još ponegdje umjereno valovito.

Do ponedjeljka zatopljenje i južina pa nova promjena!

Sljedećih dana valovitije, do ponedjeljka uz sve jače jugo, te povremeno mnogobrojne oblake iz kojih će uglavnom u ponedjeljak biti pljuskova i grmljavine. Jutra će biti sve toplija, a najviša dnevna temperatura neće se odviše mijenjati.

U unutrašnjosti hoće! Bit će opet iznadprosječno toplo za doba godine, ponegdje možda čak i vruće, uglavnom u istočnoj Hrvatskoj. Za vikend pretežno sunčano, uz malu vjerojatnost lokalnih nestabilnosti većinom u gorju, a u ponedjeljak su pljuskovi i grmljavina mogući kojegdje. Puhat će često umjeren jugozapadnjak, osobito u nedjelju i jak, na udare mjestimice vjerojatno i olujan.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.