Toplije, ali uz moguć mraz, te promjenljivi vjetrokaz

Razvedravanje tijekom srijede, nakon u većini Hrvatske još jedne manje kišne epizode, u nekim višim dijelovima Dalmacije ponegdje čak i snijega, najava je stabilnijeg i sunčanijeg razdoblja, koje će potrajati do kraja ovoga tjedna, a već početkom novoga slijede nam opet promjenljiviji dani - od utorka i poneki svježiji.

Uz pretežno sunčano vrijeme, gdjekad čak i vedro, ne samo tijekom blagdana svetoga Dujma, nego i dulje, dnevna će temperatura zraka do ponedjeljka ponovno rasti i znatno iznad prosječnih vrijednosti za ovo doba godine. Štoviše, nekima bi čak moglo biti i vruće, osobito u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Osim za svibanj iznadprosječnu toplinu, mnogi će osjećati i sve zamjetniju južinu, posebice od subote do ponedjeljka, a u utorak se ponovno povećava vjerojatnost jake bure, koja će u ovome tjednu ponegdje puhati još samo u četvrtak...

A u četvrtak, ponegdje još i petak, na kopnu pri tlu postoji mogućnost mjestimičnog slabog mraza, uglavnom po gorskim kotlinama. I dok bi mraz dodatnu štetu mogao prouzročiti samo rijetkima, posljedice
suše osjećaju mnogi. I još će - jer i prošla kiša, a i vjerojatna ni ona u sljedećem tjednu nije dovoljna za saniranje višemjesečnog, pa i višegodišnjeg manjka oborine! Detaljnije je o tome govorio Marko Vučetić, dipl. ing., agrometeorolog DHMZ-a u emisiji "Zajedno za zdravlje" na HRT4, a u agrometeorološkoj prognozi za ovaj tjedna upozorio je i na opasost od moguće "paleži".

Mnogobrojne meteorološke informacije o prošlom vremenu i prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, koji je nedavno ušao u 31. godinu postojanja.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Četvrtak: sunčano i toplije, ali ujutro svježe, uz buru, na kopnu ponegdje moguć slab mraz

Krunoslav Mikec
, dipl. ing.: "Četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj biti pretežno sunčan, ponegdje i vjetrovit, uz uglavnom umjeren sjeverozapadni vjetar. Temperatura ujutro od 5 do 9 °C, a danju uglavnom oko 20 °C.

U središnjoj će Hrvatskoj temperatura ponegdje porasti i do 21, 22 °C, uz obilje sunca, mjestimice s umjerenom naoblakom, te sjeverozapadnim i sjevernim vjetrom u prvom dijelu dana, a poslijepodne jugozapadnim i južnim. No, jutro će biti malo svježije nego u srijedu.

Još svježije u gorju, gdje može biti i slabog mraza u nekim kotlinama. Prevladavat će sunčano, kao i na sjevernom Jadranu, gdje će u noći i ujutro još puhati bura, potom jugozapadni i zapadni vjetar, na otvorenome i sjeverozapadni. Najviša temperatura od 18 do 20 °C u Gorskom kotaru i Lici te između 20 i 22 °C na sjevernom Jadranu.

Sunčano i podjednako toplo i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije, također s burom u prvom dijelu dana te od sredine dana s jugozapadnjakom, na otvorenom moru sjeverozapadnim vjetrom, koji može biti i jak. More malo i umjereno valovito, na otvorenome moguće i valovito.

Podjednako valovito i na jugu Jadrana, gdje će dan obilovati suncem. Puhat će bura pa jugozapadni i zapadni, na otvorenom moru sjeverozapadni vjetar. Najviša temperatura od 20 do 24 °C."Do ponedjeljka još toplije, uz južinu...

"Prema kraju tjedna sve toplije - najviša temperatura zraka u kopnenom će području biti oko 25 °C i viša. U dane vikenda jačat će južina, povremeno će biti više oblaka, uz većinom malu vjerojatnost za pojavu ponekog pljuska.

Na Jadranu će u subotu zapuhati jugo te će, kao i na kopnu, biti moguć pokoji pljusak, uglavnom na sjevernom Jadranu. Temperatura zraka će porasti, ali manje nego u unutrašnjosti.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.