Kiša bila, ali da se ne bi izgubila...

"Plodovi zemlje" zbog koronastanja još uvijek se ne emitiraju, ali agrometeorološku prognozu za HRT i dalje priprema, i to od kuće - zbog potresnog stanja sa zgradom na Griču - Marko Vučetić, dipl. ing., voditelj Odjela za agrometeorološke informacije Službe za agrometeorologiju Sektora za meteorološka istraživanja i razvoj DHMZ-a.

Mnogobrojni drugi aktualni agrometeorološki podaci i dalje su dostupni i na internetskim stranicama DHMZ-a, zahvaljujući iznimnom angažmanu djelatnika Samostalne službe za informatiku DHMZ-a...

Marko Vučetić, dipl. ing.: "U većem dijelu novoga tjedna bit će razmjerno svježe vrijeme, uz najnižu temperaturu zraka većinom od 2 °C do 6 °C u kontinentalnom dijelu Hrvatske te od 11 °C do 13 °C uzduž Jadrana. Osjetniji porast temperature zraka vrlo je vjerojatan pred kraj tjedna, s najvišom temperaturom zraka na kontinentu oko 28 °C, a uzduž Jadrana oko 25 °C.

Oborina je moguća uglavnom u utorak i srijedu, i to u malim količinama, ali ne treba isključiti i pokoji pljusak.

Srednja dnevna temperatura tla na oko 10 cm dubine bit će u blagom porastu te tijekom većeg dijela tjedna u gorskoj Hrvatskoj oko 16 °C, u Slavoniji i središnjoj Hrvatskoj oko 18 °C, a uzduž Jadrana oko 22 °C. Pred kraj tjedna moguć je porast za 2 °C do 3 °C.

Iako je ponegdje u proteklom tjednu bilo obilnih količina oborine, ipak na većem području Hrvatske količine su bile nedostatne da bi na duže razdoblje poništile posljedice suše. Stoga treba poduzeti sve agrotehničke mjere kako bi se prijeko potrebna vlaga što duže sačuvala u tlu i bila lako dostupna raznim kulturama. U tome će plitka obrada tla i te kako pomoći.

Osim toga treba računati na bujanje korova i trava koje treba odstraniti - najbolje mehanički - i time spriječiti njihovu potrošnju vode iz tla.

Nakon kiše mnoge će biljke naglo iskoristiti hranjiva (dušik) iz gnojiva pa u drugoj polovini tjedna uz sunčano vrijeme treba spriječiti pojavu "paleži", posebno kod povrtnica.

A kakva će biti ljetina, uskoro ćemo znati jer:
"Do Vrbana* dneva ne zna se kakva bude ljetina.""


*Vrban - po rimokatoličkom kalendaru 25. svibnja