3. svibnja 1993. - Svjetski dan slobode medija

Opća skupština Ujedinjenih naroda 1993. proglasila je 3. svibnja Svjetskim danom slobode medija.

Toga dana UNESCO tradicionalno održava konferenciju na kojoj sudjeluju medijski radnici, organizacije za slobodu tiska i specijalizirane agencije UN-a kako bi procijenili stanje u medijima. Svemu je prethodila Windhoeška deklaracija koju su 1991. sastavili afrički novinari u Namibiji radi zaštite temeljnih prava slobodnog tiska.

Prema izvješću Organizacije za obranu slobode medija, u svijetu je često prisutna državna cenzura. Kritičari vlasti završavaju u zatvoru, a sve je više i ubojstava te zatvaranja novinara diljem svijeta. U posljednjih 25 godina na radnome mjestu ubijeno je više od 1200 novinara, od Meksika, preko Rusije do Iraka i Sirije. Kad je riječ o slobodi medija, najveći pad u 2017. zabilježile su Poljska, Mađarska i Turska. Prema istraživanjima neovisnih udruga, sve su  učestaliji napadi na slobodu izražavanja. Slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji nužni su za promicanje i zaštitu demokracije u svim dijelovima svijeta, ističu iz Europske unije.

I u Hrvatskoj se, prema istraživanjima, bilježe slučajevi kršenja slobode medija. Hrvatsko novinarsko društvo upravo zato na današnji dan dodjeljuje godišnje nagrade za izvrsnost u radu kojom naraštaji vrsnih novinara daju velik doprinos dostojanstvu profesije.