"Kad početkom svibnja ima kiše – ljetine će biti više."

Budući da se zbog koronastanja legendarni "Plodovi zemlje" još uvijek ne emitiraju - u nastavku slijedi najnovija agrometeorološka prognoza Marka Vučetića, dipl. ing., voditelja Odjela za agrometeorološke informacije Službe za agrometeorologiju Sektora za meteorološka istraživanja i razvoj DHMZ-a, koji radi od kuće zbog potresnog stanja sa zgradom na Griču.

Mnogobrojni drugi aktualni agrometeorološki podaci i dalje su dostupni i na internetskim stranicama DHMZ-a, zahvaljujući iznimnom angažmanu djelatnika Samostalne službe za informatiku DHMZ-a, koji uspijevaju održavati vlastitu informatičku infrastrukturu, osobito lokalnu mrežu preko koje mnogi rade od kuće. Serveri i superračunala rade bez prestanka, i bez fizičkog nadzora i intervencija informatičara, na stupnju autonomije za koji nikada nisu dizajnirani. Potvrda je to kvalitete za jednu nacionalnu meteorološku i hidrološku službu iznimno male, ali i "jake" i pouzdane ekipe informatičara, koja se rijetko kada spominje. Iako je važna i na lokalnom nivou, posebice nakon nedavnog razornog potresa, a i na europskom nivou.

Prema agrometeorološkoj prognozi kolege Vučetića - u sljedećem tjednu napokon će doći do barem blagog ublažavanja suše...

Marko Vučetić, dipl. ing.: "U tjednu pred nama bit će promjenljivo i svježije proljetno vrijeme. Prva polovina tjedna toplija s najvišom temperaturom zraka na kontinentu od 19 °C do 25 °C, a duž Jadrana uglavnom do 22 °C. Najniža temperatura zraka, u svježijoj drugoj polovini tjedna, vjerojatno će biti od 3 °C u gorskoj Hrvatskoj pa do 11 °C na otocima.

U novome će tjednu biti toliko potrebne kiše. U kontinentalnim ravničarskim krajevima količina kiše tek će nakratko ublažiti posljedice dosadašnje suše, dok će u gorskim krajevima i uzduž Jadrana ponegdje vjerojatno biti i obilnije količine.

Kiša, pogotovo u obliku i slabog pljuska, stvorit će na oranicama pokoricu koju treba razbiti. Neophodno je održavati okopanim vrtove, povrtnjake i cvjetne lijehe, barem plitkom obradom tla. Time ćete spriječiti prekomjerni gubitak vlage iz tla, a ujedno omogućiti vodi procjeđivanje u dublje slojeve bliže korjenovom sustavu. Također, plitkom obradom ćete se riješiti korova bez upotrebe kemijskih sredstava.

Trebate li obaviti gnojidbu - obavite je neposredno pred kišu. Ipak budite na oprezu, pogotovo sredinom tjedna, jer mogući su jači pljuskovi koji već sami mogu prouzročiti štete, a uz to ne treba isključiti i moguću tuču. Poduzmite zaštitne mjere.

A srednja temperatura tla na oko 10 cm dubine bez veće promjene - u gorskoj Hrvatskoj oko 16 °C, u Slavoniji i središnjoj Hrvatskoj oko 17 °C, a uzduž Jadrana oko 20 °C.

Mnoge će kiša na početku svibnja razveseliti jer:
"Kad početkom svibnja ima kiše – ljetine će biti više.""