"Travanj suh – kruh je skup."

Prva polovina novoga tjedna bit će uz dosta oblaka, na Jadranu i vjetra, te osjetno svježija od tjedna za nama. Najviša temperatura zraka će tek pred kraj tjedna narasti u kontinentalnoj Hrvatskoj do 25 °C, a duž Jadrana do 22 °C. Najniža temperatura zraka bit će od 3 °C u gorskoj Hrvatskoj pa do 10 °C na otocima.

Samo u Dalmaciji ublažavanje suše

Obilnija kiša vjerojatnija je u Dalmaciji, što će uz oblačno vrijeme i povećanu relativnu vlažnost zraka ublažiti posljedice suše, barem za neko vrijeme. Na žalost, u kontinentalnim krajevima, posebno u Slavoniji, suša se nastavlja. Suho tlo pričinjavat će velike poteškoće kod obavljanja sjetve, a u ovakvim uvjetima pitanje je i uspješnosti klijanja i nicanja posijanog sjemenja. Uz, to kakav mogući lokalni pljusak samo će dodatno stvrdnuti površinski sloj tla i otežati nicanje. Osim toga svim povrtlarskim kulturama i napose prijesadnicama kao i voćnim sadnicama neophodno je osigurati dodatne količine vode da bi nesmetano mogle rasti.

Zbog smanjenih zaliha vode u tlu i niske relativne vlažnosti zraka, sredinom dana vjerojatno i manjom od 30%, te brz i velik gubitak vode isparavanjem, biljke će teško podmirivati za život potrebnu količinu vode što bi u konačnici moglo izazvati sušenje biljaka.

Tlo toplije u drugom dijelu tjedna

Srednja dnevna temperatura tla
na oko 10 cm dubine u gorskoj Hrvatskoj će vjerojatno biti oko 15 °C, a u Slavoniji, središnjoj Hrvatskoj i duž Jadrana oko 18 °C. U drugoj polovini i posebno pred kraj tjedna predviđa se blagi porast ovih vrijednosti.

Suša u hrvatskoj žitnici loš je znak jer: "Travanj suh – kruh je skup."