Opet niža temperatura te jaka bura, gdjegod "škura"

Travanj se nastavlja ove godine već poznatim ritmom - nakon iznadprosječno tople druge polovine tjedna, početkom novog radnog dijela tjedna u većini Hrvatske ponovno svježije i vjetrovitije, mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, a za vikend ponovno razmjerno toplo.

No, za razliku od prošloga tjedna, u ovome su posljednji dani bili iznimno topli u sjevernim kopnenim krajevima, ponegdje čak i uz rekordno visoku temperaturu za ovo doba godine, kao primjerice u Zagrebu, u kojem je prvi put u znanoj povijesti mjerenja 3 dana u nizu izmjereno više od 25 °C tako rano u godini.

A već u ponedjeljak poslijepodne opet u većini unutrašnjosti osjetno svježije, uz temperaturu često i za 10 °C nižu nego u isto doba nedjelje te uz dodatni osjećaj hladnoće zbog umjerenog i jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. No, barem s ovom promjenom vremena neće biti onakvog snijega kao prošli utorak. Ali će biti opet jake i olujne bure na Jadranu, na sjevernom dijelu ponegdje vjerojatno i s orkanskim udarima. Juga će puhati još samo početkom ponedjeljka na južnom dijelu Jadrana.

I dok će kiša barem malo ublažiti sušu u južnijim hrvatskim krajevima, u sjevernijima će uvjeti i dalje biti kritični. Stoga Marko Vučetić, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u agrometeorološkoj prognozi za HRT savjetuje, među ostalima, navodnjavanje kako bi se sačuvalo ono što još nije stradalo od dosadašnje suše i mraza.


A ne treba zaboraviti ni što i dalje savjetuje Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

A još više podataka mjerenja i motrenja s glavnih i klimatoloških postaja DHMZ-a postoji na teletekstu HRT-a, vidljivom i na internetu HRT-a - unatoč ovim "koronavirusnim" i postpotresnim vremenima tijekom kojih je već bilo i još može biti poteškoća zbog premještanja tehničke i računalne infrastrukture iz oštećene zgrade DHMZ-a na Griču.Ponedjeljak: vjetrovito, ponegdje kiša, većinom svježije

Dunja Plačko-Vršnak
, dipl. ing.: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu kiše biti uglavnom još rano ujutro. Zatim djelomice sunčano uz postupno razvedravanje u poslijepodnevnim satima. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni vjetar, a najviša temperatura bit će oko 16 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj poslijepodnevna temperatura bit će za 10 °C, ponegdje i više niža od nedjeljne, a umjeren i jak sjeveroistočni vjetar pojačavat će osjet hladnoće. Pritom će biti  djelomice sunčano, a uz više oblaka ujutro još rijetko može biti mjestimične kiše.

U gorju umjereno do pretežno oblačno uz povremenu kišu. Na sjevernom Jadranu promjenljivo oblačno, a kiše može biti ponajprije na otocima. Bit će vjetrovito, uz umjeren do jak sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu će puhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura koja će navečer još pojačati. More umjereno valovito i valovito, navečer u jačanju na valovito. Danju osjetno svježije, u gorju s temperaturom između 9 i 12 °C, na Jadranu od 18 do 21 °C.

Uz umjereno do pretežno oblačno povremene kiše bit će i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. Zapuhat će umjerena i jaka bura, a od Splita južnije još će puhati jugo. Jutarnja temperatura od 10 do 14 °C, a najviša dnevna između 19 i 21 °C.

Na jugu Hrvatske podjednako toplo, uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova. Puhat će jugo koje će prema večeri okrenuti na buru."

U nastavku tjedna stabilnije, ali u početku još vjetrovito, samo ponegdje uz kišu

"U utorak u unutrašnjosti djelomice sunčano, a uglavnom u gorskim krajevima još može biti povremene kiše. Bit će vjetrovito uz umjeren do jak sjeveroistočni vjetar, koji će u srijedu postupno slabjeti. Od srijede ponovno sunčanije. Međutim, danju će biti svježije nego proteklih dana, a jutarnja temperatura oko prosjeka za doba godine.

Na Jadranu će do srijede povremene kiše uz promjenljivu naoblaku bit uglavnom u Dalmaciji, a u četvrtak će posvuda prevladavati sunčano. Bit će vjetrovito uz jaku, na udare olujnu, podno Velebita moguće i orkansku buru. Vjetar će u srijedu slabjeti, a u četvrtak postupno okrenuti na jugozapadni.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.