"Vedri li se travanj noću, škodi vinu k'o i voću."

Promjenljivo vrijeme tjedna pred nama opravdat će sve travanjske čudi. Odmah na početku tjedna bit će vjetrovito vrijeme, oblačno s uglavnom slabom kišom, a u gorju susnježicom i snijegom. Nakon toga brza promjena donosi razvedravanje, ali i pad najniže temperature zraka ispod ledišta pa će vjerojatno biti barem slabog mraza prvenstveno u gorskim predjelima, ali ponegdje i u kontinentalnim nizinama. Na Jadranu bura će brzo smijeniti jugo i za čas poništiti sve blagodati kakve takve kiše, a u kontinentalnim krajevima suho, sunčano i toplo vrijeme imat će jednak učinak. Najviša temperatura zraka u drugoj polovini tjedna porast će opet do oko 25 °C.

Početkom tjedna tlo će se osjetnije ohladiti, ali već početkom druge polovine tjedna ponovno slijedi porast srednje dnevne temperature sjetvenog sloja, oko 10 cm dubine, u gorskoj Hrvatskoj na 10 °C do 13 °C, u istočnoj i središnjoj Hrvatskoj na 14 °C do 16 °C, a uzduž Jadrana na 17 °C do 19 °C.

I dalje će biti evidentan nedostatak vlage u tlu, od čega će najviše stradavati biljke kratkog korijenovog sustava. Stoga osigurajte dovoljne količine vode posebno za povrtnice, prijesadnice i lončanice. Iako će vjerojatno biti samo slabog mraza - ipak budite na oprezu i zaštitite osjetljive biljke, tim prije što će ohlađivanje prizemnog sloja zraka biti jače te je u tom sloju moguć pad temperature zraka za dodatnih 2 °C do 4 °C prema onim na 2 m visine.

A vedre travanjske noći strah su za poljodjelce jer: "Vedri li se travanj noću, škodi vinu ko i voću."