Unatoč vedrini i toplini, uvažimo preporuke struke

Vedrina se nastavlja, barem meteorološka, a nadajmo se da će nam se sljedećih,  još toplijih dana, vratiti i vedrina u raspoloženju. I, naravno - ona virološka! Nakon osobito na kopnu izražene jutarnje svježine, poslijepodne će, uz gotovo diljem Hrvatske 20 °C i više, mnogima biti ugodne topline. Eh, još da se ne moramo držati preporuka koje daje medicinska struka...

I da nema koronavirusa, Svjetski dan zdravlja radno bi se obilježavao zbog mnogobrojnih nevolja, među ostalima - i zbog alergije na pelud, i - zbog vedrine u ovo doba godine - već visokog UV indeksa - mjere jakosti Sunčeva zračenja. Stoga oni osjetljivije kože, ako dulje borave i samo na osunčanim prozorima i balkonima, već mogu imati reakcije ne koži. Pripazite jer koža pamti! I dok su sunce i vedrina mnogima ugodni, posljedice suše već su vidljive. Sljedećih će dana biti još više - jer na horizontu, a ni u prognozama, nema znatnije kiše. Do vikenda čak nimalo.

U nastavku slijedi detaljna prognoza po područjima za sljedeće dane, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.
A još više podataka mjerenja i motrenja s glavnih i klimatoloških postaja DHMZ-a - unatoč ovim "koronavirusnim" i postpotresnim vremenima - od ovoga ponedjeljka postoji na teletekstu HRT-a, vidljivom i na internetu HRT-a.

Srijeda: vedro i još toplije, ali ujutro ponegdje svježe

I u srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti vedro, uz slabiji vjetar nego u utorak, ali i dalje zamjetan - istočni i jugoitočni. Najniža temperatura od -1 do 2 °C, a najviša oko 20 °C.

Razmjerno svježe jutro bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz poneki "minus" osobito u Međimurju i Zagorju, ali i ponegdje južnije, posebice uz vodene površine. Danju će, uz vedrinu, biti ugodno toplo za ovo doba godine.

I u gorju i na sjevernom Jadranu, uz sunčano, štoviše i vedro vrijeme, poslijepodnevna će temperatura biti viša od prosječne za osmi dan travnja, ali će jutro po kotlinama i u unutrašnjosti Istre još biti razmjerno svježe, uz "minuse", pri tlu čak i oko -5 °C. U noći i ujutro još će podno Velebita puhati umjerena, ponegdje i jaka bura s olujnim udarima, pri čemu more može biti i umjereno valovito. Poslijepodne mirnije, uglavnom uz slab do umjeren maestral.

I u Dalmaciji vjetar stabilnog vremena - najprije bura, čak češće burin, zatim maestral, te većinom malo valovito more. Vedrinu će ujutro obilježavati od 9 do 12 °C, u unutrašnjosti ponegdje i samo oko 0 °C, uz i dalje mjestimične temperaturne "minuse" pri tlu, osobito na sinjskome području, a poslijepodne zamjetno ugodnijih od 19 do 23 °C!

Nakon prosječne jutarnje temperature razmjerno će toplo poslijepodne biti i na vedrome jugu Hrvatske, uz rijetko umjerenu buru pa maestral.

I sljedećih dana stabilno, te još toplije...

Ovogodišnji Veliki tjedan nastavit će se stabilnim vremenom
- kao rijetko kada u ovo doba travnja. Stoga će diljem Hrvatske biti sunčano, osobito još u četvrtak i vedro, te još toplije nego prošlih dana. I na kopnu će jutra biti sve manje svježa, a poslijepodnevna će temperatura porasti do vrijednosti koje nisu baš često ovako visoke oko 10. travnja. Unatoč njima - poštujte preporuke. I ostajte zdravo!

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.