"Travanjska mokrina daje sijena i vina."

Budući da se zbog koronastanja legendarni "Plodovi zemlje" još ne emitiraju, a nakon prošlotjedne agrometeoroške prognoze na medijskim platformama HRT-a reakcije su bile većinom pozitivne, i nekima je pomoglo u barem djelomičnoj pripremi za mraz - u nastavku slijedi najnovija agrometeorološka prognoze Marka Vučetića, dipl. ing., voditelja Odjela za agrometeorološke informacije Službe za agrometeorologiju Sektora za meteorološka istraživanja i razvoj DHMZ-a, koji radi od kuće zbog potresnog stanja sa zgradom na Griču.

Mnogobrojni drugi aktualni agrometeorološki podaci i dalje su dostupni i na internetskim stranicama DHMZ-a, zahvaljujući iznimnom angažmanu djelatnika Samostalne službe za informatiku DHMZ-a koji uspijevaju održavati vlastitu informatičku infrastrukturu, osobito lokalnu mrežu preko koje mnogi rade od kuće. Serveri i superračunala rade bez prestanka, i bez fizičkog nadzora i intervencija informatičara, na stupnju autonomije za koji nikada nisu dizajnirani. Potvrda je to kvalitete za jednu nacionalnu meteorološku i hidrološku službu iznimno male, ali i "jake" i pouzdane ekipe informatičara, koja se rijetko kada spominje. Iako je važna i na lokalnom nivou, posebice nakon nedavnog razornog potresa, a i na europskom nivou.

Prema agrometeorološkoj prognozi kolege Vučetića - u sljedećem tjednu probleme rijetko kada i gdje može prouzročiti slab mraz, uglavnom u gorju, ali bi nevolje mnogima mogla donijeti druga elementarna nepogoda - suša.

Stoga - uz napomenu da ne zaboravite na preporuke Nacionalnog stožera Civilne zaštite:

Pozor - prijeti suša!

- suša izraženija na Jadranu
- pripremite navodnjavanje
- srećom, tlo dovoljno toplo za sjetvu

Marko Vučetić, dipl. ing.: "Sljedeći će tjedan gotovo sigurno biti suh, sunčan i ugodno topao, s najvišom dnevnom temperaturom zraka, posebno u drugoj polovini tjedna, uglavnom blizu 25 °C. Jutra će još u prvoj polovini tjedna biti svježa, s mogućnošću ponegdje i slabog mraza. Naime, najniža temperatura zraka bit će oko -1 °C u gorju, u ravničarskim krajevima od 1 °C do 3 °C, a duž Jadrana od 7 °C pa do 10 °C na srednjodalmatinskim otocima.

Nakon prošlotjedne hladnoće i stradanja voćaka i povrtnica sada prijeti druga elementarna nepogoda. Evidentan je nedostatak vlage u tlu, posebno je to zabrinjavajuće duž Jadrana, a u tom području se izdvajaju srednjedalmatinski otoci. Dakako, voda će sada biti najpotrebnija svim povrtnicama.

Ako niste do sada, svakako razmislite kako sačuvati vodu od nekog budućeg iznenadnog pljuska, i ne dopustite da se dragocjene kapljice otjecanjem izgube.

Što se tiče proljetne sjetve - povoljno je što se tlo u protekla 2, 3 dana osjetno zagrijalo, a u sljedećem će tjednu te vrijednosti još porasti za 5 - 6 °C. Stoga će srednja dnevna temperatura na desetak centimetara dubine vrlo vjerojatno biti u granicama od 9 °C do 11 °C u gorskoj Hrvatskoj, u istočnoj i središnjoj Hrvatskoj od 14 °C do 16 °C, a uzduž Jadrana od 16 °C do 19 °C.

Dakle, sjetveni sloj tla bit će dovoljno zagrijan za nesmetano klijanje i nicanje posijanih kultura. A za sadnju prijesadnica, uz proljetni vjetar i nisku relativnu vlagu zraka, trebat ćete osigurati vodu, barem za ovaj tjedan. I ne zaboravite:

"Travanjska mokrina daje sijena i vina."