"4. travnja što nam daje, 40 dana traje"!? Je li baš?

Izreka ih naslova jedna je od poznatijih travanjskih iz pučke meteorologije, koju je od zaborava sačuvala legenda hrvatske meteorologije, pokojni mr. sc. Milan Sijerković. Znanstveno neutemeljena, ali zanimljiva. Ni ove godine neće biti 40 dana, ali za travanj prilično dugo hoće - sve do Uskrsa, a možda i poneki dan dulje - imat ćemo suho, stabilno i pretežno sunčano, čak i vedro vrijeme. I pritom iznadprosječno toplo, ali na kopnu uz još ponegdje relativno svježa jutra, uz mogućnost slabog mraza. Bura će do ponedjeljka većinom oslabjeti, osim podno Velebita, ali će se još razmjerno vjetrovito zadržati gdjegod u unutrašnjosti, osobito u istočnoj Hrvatskoj.

Uz pretežno sunčano i mnogima ugodno toplo vrijeme mnogima će biti teže prilagođavati se preporuka Nacionalnog stožera Civilne zaštite, ali izdržimo! I koronavirus pobijedimo!

Više o njemu govorit će prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i članica-suradnica HAZU u "Nedjeljom u 2". Od nje ćemo vjerojatno čuti i njezinu trenutačnu prognozu prestanka "koronastanja", a u Regionalnom dnevniku HRT-a može se vidjeti kako je moguće da su i nakon razornog potresa svima dostupne meteorološke informacije i prognoze DHMZ-a iz "neuporabljive" zgrade na Griču.

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Nedjelja: većinom sunčano i još malo toplije, ali i dalje razmjerno vjetrovitodr. sc. Tanja Renko: "U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom sunčano, uz povremeno umjerenu naoblaku u poslijepodnevnim satima. Puhat će slab i umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar, a najviša dnevna temperatura bit će uglavnom od 17 do 19 °C.

Danju podjednako toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također prevladavati sunčano vrijeme, uz povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar. Samo će rijetko ujutro biti slabog mraza.

Mraz će biti vjerojatniji po kotlinama i u zavjetrinama gorskih krajeva, gdje će se najniža temperatura spustiti na oko 0 °C, pa će ona pri tlu biti još niža. Najviša dnevna bit će između 15 i 20 °C. U višim će predjelima, kao i na sjevernom Jadranu, biti vjetrovito. Bura će često biti jaka, a podno Velebita i s olujnim udarima, prijepodne ponegdje i orkanskim. Nebesko plavetnilo tek će tu i tamo sredinom dana i poslijepodne prošarati mala do umjerena naoblaka.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije puhat će umjerena i jaka bura, mjestimice na udare i olujna, koja će znatnije slabjeti prema večeri. Uz dosta sunčana vremena danju ugodno toplo.

Oblaka će biti više prema jugu Hrvatske, gdje će povremeno biti umjerene naoblake. S jakom i vrlo jakom burom more će biti umjereno valovito i valovito, ali će vidljivost biti vrlo dobra. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 13 °C, a naviša dnevna između 19 i 22 °C."

I dalje stabilno, i još toplije...

"Prva polovina novoga tjedna bit će stabilna, sunčana, duž većeg dijela obale i sasvim vedra. Bura će oslabjeti do ponedjeljka, a i u nastavku tjedna umjereno jake bure bit će tek u Velebitskom kanalu. Dnevna temperatura još će malo porasti.

Porast najviše temperature slijedi i u unutrašnjosti, gdje će noći ipak biti prohladne, posebice kada vjetar oslabi u utorak i srijedu pa će mjestimice biti mraza, većinom u gorskim predjelima. Promjena se ne nazire ni u drugoj polovini tjedna te će nekima kiša i nedostajati, posebno poljoprivrednicima. A iako je teško odoliti ovakvim vremenskim prilikama, ostanite doma.", prognozira za HRT i još savjetuje dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.