Porast temperature, ali i jačanje bure...

Tko je čekao - dočekao je! Počelo je dugotrajnije stabilno razdoblje, u većini Hrvatske uz puno vedrine, barem u meteorološkom smislu. A nakon duljeg vremena imat ćemo i mnogima ugodnu toplinu, posebice u Velikom tjednu, s nadom ublažavanja i skorog prestanka ovog "koronastanja". Naravno, uz daljnje pridržavanje preporuka Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

No, tijekom vikenda će još, unatoč porastu temperature, dojam svježine, pa i hladnoće, nekima pojačavati prolazno više oblaka, te još više - vjetar! U unutrašnjosti umjeren, gdjekad i jak sjeveroistočnjak, početkom novoga tjedna istočnjak i jugoistočnjak, a na Jadranu često jaka bura, mjestimice na udare i olujna, osobito podno Velebita, gdje će se uglavnom zadržati i početkom sljedećega tjedna.

Mraz je moguć malo gdje i kada, uglavnom po gorskim kotlinama, i to znatno slabiji nego prošlih dana, nekih i rekordnih!


Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.Subota: većinom suho, uz porast temperature, ali i vjetrovitije

Krunoslav Mikec, dip. ing.:
"U subotu prijepodne će u istočnim predjelima Hrvatske biti većinom sunčano. Od sredine dana ponegdje umjerena, moguće i povećana naoblaka. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, a temperatura će zraka nakon jutarnjih -1 do 2 °C danju porasti do vrijednosti između 15 i 18 °C.

Podjednako toplo danju i u središnjoj Hrvatskoj, uz manje hladno jutro nego u petak, uz najnižu temperaturu od 0 do 4 °C. Uz sjeveroistočni vjetar prvi dio dana proteći će uz obilje sunca, a sredinom dana i poslijepodne bit će prolazno oblačnije.

Oblaka će u drugom dijelu dana biti više i u dijelu gorske Hrvatske te ponegdje na sjevernom Jadranu. Na moru će zapuhati bura, mjestimice jaka s olujnim udarima, a u gorju će biti sjeveroistočnjaka. Valja napomenuti kako će u kotlinama gorske Hrvatske još biti jutarnjeg mraza jer će najniža temperatura ponegdje biti oko 0 °C i niža.

U Dalmaciji će subota biti uglavnom sunčana, uz višu temperaturu zraka nego u petak - većinom od 17 do 20 °C. No, puhat će bura, slaba i umjerena, mjestimice i jaka, s olujnim udarima.

Bure će biti i na krajnjem jugu Hrvatske, također ponegdje na udare jake pa i olujne. Uz više oblaka u prvom dijelu dana nego u drugom dnevna temperatura će, kao i drugdje na Jadranu, biti osjetno viša nego u petak."

Slijede stabilni i topliji dani...

"U nedjelju na kopnu podjednako toplo kao u subotu, a početkom tjedna temperatura će zraka još malo porasti. Prevladavat će sunčano, a prolazno će više oblaka biti tijekom nedjelje. Puhat će sjeveroistočni i istočni, od ponedjeljka na istoku jugoistočni vjetar, povremeno moguće i jak.

Na Jadranu u nedjelju još umjerena i jaka, na udare mjestimice olujna bura. Početkom tjedna ona će oslabjeti i ponegdje okrenuti na zapadni i sjeverozapadni vjetar. Uz obilje sunca bit će ugodno toplo, uz najvišu dnevnu temperaturu zraka većinom oko 20 °C.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.