O "hladnim" rekordima, ali i sve toplijim danima...

Kao da nam nije bio dovoljan koronavirus, potres, hladnoća, vjetar i snijeg potkraj ožujka - u četvrtak ujutro dobili smo još i neželjene travanjske temperaturne rekorde, osobito u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, koji su jamačno naštetili nezaštićenom osjetljivom bilju.

Iznimnih je "minusa" bilo i bliže moru, primjerice u Zemuniku, a još su češći i žešći bili oni pri tlu. Također u većini mjesta među najnižima u znanoj povijesti mjerenja. Mjestimice čak i dvoznamenkasti - vjerojatno gdjegod za travanj i rekordni. Bit će ih i u petak! Srećom, uglavnom manje izraženih nego u četvrtak. No, svakako se preporučuje zaštita osjetljivih biljaka, a i kože. Morate li ujutro na posao - imajte višeslojnu odjeću jer će poslijepodne biti osjetno toplije, iako posvuda ne i vedro kao u četvrtak.

Pretežno sunčano će se nastaviti i sljedećih dana, posebice početkom novoga tjedna, kada će prevladavati vedrina, a prolazno više oblaka u mnogim će krajevima biti tijekom vikenda, osobito u subotu. Pritom će vikend biti i razmjerno vjetrovit, uz umjeren, gdjekad i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar na kopnu, te još jaču buru na Jadranu, mjestimice na udare i olujnu, možda čak i jaču.

Premda će sunce i poslijepodnevna temperatura mamiti na boravak na otvorenome, posebice u novome tjednu, kada će temperatura zraka biti i blizu 20 °C - ne zaboravimo na preporuke zbog koronavirusa. Čuvajmo zdravlje! I vlastito, i svekoliko.

U nastavku slijedi detaljnija prognoza po područjima za sljedeće dane
, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.Petak - većinom sunčano i toplije, ali ujutro još ponegdje mraz

I u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti jutarnjeg mraza. No, uz pretežno sunčano vrijeme uz tiho ili samo slab vjetar najviša temperatura zraka bit će viša nego danas - uglavnom 15 i 16 °C.

Mnogima ugodno toplo poslijepodne bit će i u središnjoj Hrvatskoj, iako još malo hladnije od prosječnoga za početak travnja, te malo oblačnije od četvrtka. No, u noći i ujutro i dalje je nužna zaštita na hladnoću osjetljivih biljaka.

Jutarnjih "debljih minusa" bit će i u gorju i unutrašnjosti Istre, a manjih pri tlu i ponegdje blizu obale sjevernog Jadrana. Danju osjetno toplije uz vedrinu, uglavnom u gorju i poneki oblak, te uz slab vjetar, čak i tiho, te more mirno i malo valovito.

Podjednako stanje mora bit će i u Dalmaciji, samo rijetko uz umjeren "zmorac". Oblaka na nebu bit će više nego na sjevernom Jadranu, posebice u južnijim krajevima. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 6 °C, u unutrašnjosti opet "negativna", ponajviše na sinjskome području, a poslijepodnevna većinom 14 i 15 °C.

Toplije nego u četvrtak, ali još i u petak hladnije od prosjeka bit će i na jugu Hrvatske, uz slab vjetar ili tiho, mirno ili samo malo valovito more, te uz dosta oblaka i vrlo malu vjerojatnost gdjekoje kišne kapi.

Od vikenda toplije, ali u početku prolazno oblačnije i vjetrovitije

Sljedećih dana na Jadranu pretežno vedro i toplije, ali tijekom vikenda uz ponovno često jaku buru, mjestimice vjerojatno i olujnu, ne samo na udare.

Na kopnu u subotu promjenljiva naoblaka, zatim sunčano, početkom novoga tjedna i vedro, uz porast temperature zraka. Premda će jutra biti toplija od prošlih, pri tlu će još ponegdje biti moguć mraz, osobito u gorju.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.