Pozor: mraz nije vic! Možda je prirode kapric?

Nije prvotravanjska šala da je ovogodišnji početak travnja - nakon razmjerno toplog ožujka i jednog od najtoplijih prvih kvartala godine - bio među najhladnijima u povijesti mjerenja. Ponegdje čak i najhladniji! U Splitu i Dubrovniku, primjerice, uz 10-11 °C, a vjerojatno i još kojegdje, najviša dnevna temperatura zraka u ovu je srijedu bila niska kao nikada na prvi dan travnja, barem koliko se zna.

Naravno, ujutro je bilo još hladnije pa je i najniža dnevna temperatura zraka u većini Hrvatske također bila među najnižima na samom travanjskom početku, ne samo na 2 metra visine, nego još više pri tlu. Na 5 cm iznad tla u Pazinu je, primjerice bila -6 °C, u Slavonskome Brodu i Goricama -7 °C, u Sisku -8 °C, a u Karlovcu, Ogulinu i Varaždinu čak -10 °C! Naravno, na Zavižanu još i niža, -13 °C! "Minusa" je bilo i u unutrašnjosti Dalmacije, a i ponegdje uz obalu, primjerice u Poreču, Rovinju, Rijeci, Zadra i Šibeniku. U Konavlima, čak i Cavtatu bilo je i snijega! Nadajmo se da je sve to prošlo uz što manje štete na procvjetalom bilju.

Također nije šala ni da će u četvrtak ujutro, u mnogim krajevima i u petak - biti još hladnije pa je i dalje nužna zaštita osjetljivijeg voća i povrća! Srećom, dnevna temperatura zraka bit će u porastu, pa će uz sunčano vrijeme barem postojati uvjeti za mnogima bolje raspoloženje tijekom dana - izolaciji, karanteni i ostalim nevoljama zbog koronavirusa i još koječega unatoč...

Oborine su sljedećih tjedan dana iznimno malo vjerojatne, ali će za vikend ponovno biti vjetrovitije, na Jadranu i uz opet često jaku buru, mjestimice vjerojatno i s olujnim udarima.


A tko se želi podsjetiti najave silnih pljuskova, čak i riba, te tuče i olujnog vjetra u jednoj od "žešćih" meteoroloških prvotravanjskih šala - može pogledati internetski Meteo kutak HRT-a od 1. travnja 2016. godine, i pritom se još podsjetiti i na 60. godišnjicu lansiranja prvog meteorološkog satelita, s kojim je počela nova epoha u svijetu meteorologije - ili samo pogledati dio Dnevnika 1. travnja 2002. godine. S obzirom na od nekih doživljene strahove i paniku - ne ponovilo se...

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Četvrtak: sunčano i toplije, ali ujutro još relativno hladnoDunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, sredinom dana uz umjerenu, ponegdje i povećanu naoblaku. Vjetar će biti slab, povremeno umjeren jugoistočni. Jutro hladno, uz mraz, a dnevna temperatura bit će između 10 i 12 °C.

U središnjoj Hrvatskoj bit će danju malo toplije nego na istoku, uz pretežno sunčano vrijeme. Najniža temperatura bit će između -6 i -3 °C, dakle ujutro valja računati na mraz.

Najhladnije jutro bit će u gorskim krajevima, uz temperaturu između -7 i -4 °C. Mraza će biti i u unutrašnjosti Istre, a moguć je i ponegdje uz obalu sjevernog Jadrana. Danju će prevladavati sunčano, uz dnevnu temperaturu između 10 i 14 °C, u gorju od 6 do 10 °C. U noći i ujutro još će uz obalu biti umjerene, podno Velebita i jake bure, zatim će vjetar oslabjeti i okrenuti na jugozapadni i sjeverozapadni, uz malo do umjereno valovito more.

Nakon slabljenja vjetra i u unutrašnjosti Dalmacije ujutro će biti mraza, a prohladno će biti i uz obalu. Uz obilje sunca temperatura će porasti do 13 ili 14 °C. Ujutro će biti slabe do umjerene bure, a od sredine dana zapadnog i jugozapadnog, prema otvorenom sjeverozapadnog vjetra.

Bura, pa jugozapadni i sjeverozapadni vjetar zapuhat će i na jugu Hrvatske. Bit će sunčano, uz najnižu  temperaturu između 0 i 5 °C, a najvišu dnevnu od 12 do 14 °C."

I sljedećih dana stabilno, te još toplije...

"Na mraz u unutrašnjosti još valja računati u petak, a zatim će ujutro biti manje hladno, pri čemu će i dnevna temperatura zraka posvuda porasti. Do kraja tjedna prevladavat će sunčano, ali u petak i subotu prolazno može biti povećane naoblake.

Suho, sunčano i postupno toplije bit će i na Jadranu. U petak će vjetar biti uglavnom slab, ujutro bura, danju vjetar s mora, a u dane vikenda ponovno će zapuhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura. Nakon ožujka, prema još neslužbenim podacima ipak toplijeg od prosjeka, travanj je počeo hladnije nego što je uobičajeno. Međutim, manjak oborina iz ožujka nastavlja se i u prvim danima travnja.", prognozirala je i komentirala za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

U nastavku su video zapisi o prvom meteorološkom satelitu i prvotravanjskoj meteorološkoj šali 2002. godine: