I dalje razmjerno hladno, za travanj neprikladno

Polako, ali sigurno - hladnoća popušta! Ali do kraja tjedna, unatoč pretežno sunčanome vremenu - još ne dovoljno pa će i dalje biti razmjerno hladno, posebice ujutro.

Stoga, ako već niste počeli, do vikenda štitite osjetljivije bilje. Na žalost, umjesto početkom ožujka, inače ove godine diljem Hrvatske relativno toplog i suho - "minusa" i mraza, ponegdje i zamjetnijeg, imat ćemo sljedećih dana. Nadajmo se uz što manje štete, da ne moramo opet kupovati uvozno...

I bura će na Jadranu oslabjeti, ali će još i u srijedu često biti jaka, ponegdje i olujna, i to ne samo na udare. Unatoč zatopljenju i suncu - ne zaboravite na preporuke zbog koronavirusa.

U nastavku slijedi detaljnija prognoza po područjima za sljedeće dane, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Srijeda: većinom sunčano, jaka bura, oborine još na jugu, hladno jutroU srijedu će u istočnoj Hrvatskoj biti više sunčanog vremena nego u utorak, ali će još povremeno biti i umjerene naoblake, osobito u Srijemu i Posavini, uz vrlo malu vjerojatnost oborine. Valja upozoriti na jutarnje temperaturne "minuse", pri tlu i zamjetnije. Uz povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar najviša poslijepodnevna temperatura bit će oko 9 °C.

Podjednako, od utorka manje hladno poslijepodne, bit će i u središnjoj Hrvatskoj, ali nakon hladnijeg jutra - i od onoga na istoku, i od utorka. Bit će pretežno sunčano, sredinom dana uz prolazno više oblaka, a i sjeveroistočnjak će još biti povremeno umjeren.

I u sunčanom, gdjekad i vedrom gorju i na sjevernom Jadranu bit će razmjerno hladno, te i dalje većinom vjetrovito, osobito na Jadranu, gdje će i dalje puhati jaka, uglavnom podno Velebita i olujna bura, na udare lokalno vjerojatno i orkanska, uz koju će more biti uglavnom valovito, na otvorenome i jače valovito. Temperatura zraka ujutro u unutrašnjosti od -6 do -1 °C, pri tlu i niža, uz more od 1 do 6 °C, a poslijepodne od 10 do 12 °C, u gorju oko 5 °C.

Hladnije jutro i toplije poslijepodne bit će u i dalje vjetrovitoj Dalmaciji, uz više sunčanog vremena nego u utorak. Štoviše, u sjevernijem dijelu i vedrog, a uglavnom u noći i prijepodne prema jugu će biti oblačnije, uz mogućnost slabe oborine, koje će sigurno biti na u srijedu hladnijem nego u utorak jugu Hrvatske, i to ne samo kiše, nego uz buru - i snijega. Štoviše, u unutrašnjosti je moguće i stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, osobito u višim dijelovima Konavala.

U nastavku tjedna većinom sunčano i toplije, ali uz često hladna jutra

Sljedećih dana uzduž cijeloga Jadrana
sunčano, često čak i vedro, te sve toplije, ali uz i dalje razmjerno hladna jutra. Bura će u četvrtak oslabjeti, a u subotu ponovno ojačati.

I na kopnu stabilno, do subote sa slabijim vjetrom, gdjekad čak i tiho. Uz pretežno sunčano vrijeme temperatura će svakim danom rasti, ali noćna vedrina i dalje će omogućavati zamjetnije ohlađivanje pa će jutra biti većinom hladna.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.