Utorak: relativno hladno, vjetrovito, slabe oborine

Unatoč mnogobrojnim željama i nadama, prvi dio ovoga tjedna u mnogim će hrvatskim krajevima biti više zimski nego proljetni. Bit će relativno hladno i vjetrovito, na Jadranu uz često jaku buru, ponegdje i olujnu, ne samo na udare. Pritom će u utorak i početkom srijede, osim mjestimice u unutrašnjosti, povremenog slabog snijega vjerojatno biti i mjestimice na Jadranu, ne samo na sjevernom dijelu, nego i na jugu. Razlog više da se ostane doma i zbog vremena, a ne samo koronastanja.

Premda će od četvrtka biti stabilnije, mirnije, sunčanije i danju toplije, jutra će i dalje biti relativno hladna, pa će na kopnu osobito do petka biti čestog mraza. Stoga je Marko Vučetić, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u agrometeorološkoj prognozi za HRT savjetovao, među ostalima:  "zaštitite biljke osjetljive na hladnoću, zatvorite staklenike i plastenike te osigurajte dogrijavanje, prekrijte povrtnice na otvorenome"...

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Utorak: relativno hladno i vjetrovito, ponegdje uz slabe oborine

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.:
"U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano, a u noći i ujutro može biti slabih oborina, uglavnom susnježice i snijega. Uz umjeren sjeveroistočni vjetar jutarnja temperatura od 0 do 2 °C, a najviša dnevna oko 6 ili 7 °C.

Malo hladnije jutro bit će u središnjoj Hrvatskoj, pri čemu uglavnom u prvom dijelu dana mjestimice može biti slabih oborina na granici kiše i snijega. Vjetar će poslijepodne oslabjeti, a najviša temperatura bit će između 6 i 8 °C.

U gorskoj Hrvatskoj prijepodne oblačnije uz povremeni snijeg, a poslijepodne se očekuju sunčana razdoblja. Umjeren i jak sjeveroistočnjak postupno će oslabjeti. Na sjevernom Jadranu i dalje će biti vjetrovito uz jaku, na udare olujnu i orkansku buru te valovito i jače valovito more. Ujutro može biti mjestimične kiše, a uz obalu i susnježice i snijega nošenog jakim vjetrom. Bit će relativno hladno i u gorju i na moru, a vjetar će pojačavati osjet hladnoće.

Na srednjem Jadranu promjenljivo oblačno, povremeno uz kišu, a u unutrašnjosti Dalmacije može biti i susnježice i snijega. Puhat će jaka, na udare i olujna bura, uz temperaturu u unutrašnjosti oko 7 °C, na Jadranu od 9 do 14 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, uz promjenljivu naoblaku i povremenu kišu. U unutrašnjosti može biti i susnježice i snijega, a nije isključeno da malo snijega bude i uz obalu nošenog jakim vjetrom, osobito potkraj dana. Puhat će umjerena i jaka bura."Od srijede stabilnije i toplije, ali još ujutro na kopnu hladno

"Od srijede na kopnu postupno smirivanje vremena uz barem djelomice sunčano i suho vrijeme. Vjetar će postupno slabjeti, pa će jutra biti hladna, uz mraz. Dnevna temperatura postupno će rasti.

Na Jadranu također od srijede smirivanje vremena, pa će prevladavati sunčano, uz porast temperature zraka. Samo na jugu još u prvom dijelu srijede može biti slabih oborina na granici kiše i snijega. Jaka bura će u četvrtak na većem dijelu Jadrana oslabjeti.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.