"Aprilski mraz više škodi kak letna tuča i suša skup."

Zbog koronastanja HRT-ova emisija "Plodovi zemlje" do daljnjega se neće snimati i emitirati. No, agrometeorolozi Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, unatoč nemogućnosti rada u potresom teško stradaloj zgradi na zagrebačkome Griču, i dalje će povremeno pripremati agrometeorološku prognozu za HRT, a bit će dostupni i mnogobrojni aktualni agrometeorološki podaci na internetskim stranicama DHMZ-a. U nastavku je prognoza Marka Vučetića, dipl. ing.:

"Prva polovina sljedećeg tjedna vrlo vjerojatno će biti većinom oblačna i hladna, u kontinentalnim krajevima sa snijegom. Posebno upozoravamo na hladnoću sredinom tjedna. Nakon razvedravanja jutra će biti hladna, s najnižom temperaturom zraka u ravničarskim kontinentalnim krajevima oko -5 °C, a u gorju do -7 °C, moguće i niže. Negativne vrijednosti su moguće i u Istri te ponegdje na obali duž Jadrana.

Svakako gdje god možete:

- zaštitite biljke osjetljive na hladnoću, zatvorite staklenike i plastenike te osigurajte njihovo dogrijavanje

- p
rekrijte povrtnice na otvorenom, a u međuvremenu procvale voćke, na žalost, bit će teško ili čak i nemoguće zaštititi

- u
zduž Jadrana obavite i zaštitu od olujnog vjetra.

Prema kraju tjedna bit će osjetno toplije, s najvišom temperaturom zraka uglavnom iznad 15 °C.

U prvoj polovini tjedna količine oborine će vrlo vjerojatno biti relativno male, na kontinentu u obliku snijega. Pripazite da ponegdje pod masom mokrog snijega ne bi došlo do lomova voćaka i ukrasnog bilja.

Želite li obaviti proljetnu sjetvu savjetujemo da pričekate topliji kraj tjedna, a i sjetveni sloj tla je zagrijan na granici potrebe za nesmetano klijanje i nicanje posijanih kultura. Naime, srednja dnevna temperatura na desetak centimetara dubine je u granicama od 8 °C do 10 °C, u gorju još za 3 °C do 4 °C niža, a uzduž Jadrana od 11 °C do 14 °C. U prvoj polovini tjedna očekuje se pad ovih vrijednosti za 3 do 4 °C.

Pripremite se i sačuvajte svoje biljke jer:
"Aprilski mraz napravi veće škode kak letna tuča i suša skup." "