U ponedjeljak, kao malo za promjenu, opet promjena!

Kad već mnogima neće sljedećih dana, vrijeme je, srećom, još "poslužilo" u nedjelju navečer i omogućilo dirljivu atmosferu u mnogim hrvatskim mjestima. No, početkom novoga tjedna neće biti tako gotovo posvuda suho, sa slabim vjetrom i temperaturom između 10 i 14 °C. Slijede nam opet hladniji dani. Kao da smo ih željni!? već u ponedjeljak poslijepodne će u većini unutrašnjosti temperatura zraka biti niža od nedjeljne i za više od 10 °C, a još veće će nevolje mnogima prouzročiti temperaturni "minusi" - u ponedjeljak uglavnom u gorju, od utorka do petka ujutro u većini unutrašnjosti. Stoga Marko Vučetić, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a savjetuje, među ostalima: "zaštitite biljke osjetljive na hladnoću, zatvorite staklenike i plastenike te osigurajte dogrijavanje, prekrijte povrtnice na otvorenome"...

Osjećaj hladnoće, a i ograničenja u prometu, posebice na Jadranu, stvarat će i vjetar - u kopnenom području sjeverni i sjeveroistočni, gdjekad i jak, pa i s olujnim udarima, a na Jadranu uglavnom još jača bura, osobito podno Velebita na udare i orkanska.

I dok su pad temperature i vjetar sigurni, oborina je, po običaju, prijeporna. No, vrlo je velika vjerojatnost da će je u većini krajeva povremeno biti u ponedjeljak, mjestimice i u utorak, na jugu još i u srijedu, i to uglavnom u malim količinama. Na Jadranu i u početku na kopnu kiša, prema kraju ponedjeljka i osobito u utorak ponegdje i snijeg, i to ne samo u unutrašnjosti, nego i na sjevernom Jadranu.


U drugom dijelu tjedna bit će stabilnije - mirnije, sunčanije i toplije, ali na kopnu uz još često hladna jutra. No, i tada, a i u tijekom hladnijeg i vjetrovitijeg početka tjedna - najbolje je ostati doma! I pokušati smanjiti širenje koronavirusa i dodatne nevolje ne samo našim znanim junacima, nego i mnogobrojnim manje znanim.

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Ponedjeljak: vjetrovito, većinom i hladnije, ponegdje slabe oborinemr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U ponedjeljak će u istočnoj Hrvatskoj u početku biti barem djelomice sunčano, zatim postupno sve više oblaka sa zapada. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutranja temperatura zraka od 5 do 7 °C, a najviša dnevna između 9 i 11 °C.

Malo hladnije poslijepodne bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz umjereno oblačno, u drugom dijelu dana i potpuno oblačno vrijeme, ponegdje uz malo kiše, a moguća je i susnježica. Bit će i vjetrovito, s umjerenim i jakim sjevernim vjetrom.

U gorskim krajevima većinom oblačno, u početku s kišom, a zatim, uz pad temperature zraka, ponegdje susnježicom i snijegom. Puhat će mjestimice jak sjeveroistočnjak. Na sjevernom Jadranu promjenljivo, ponegdje s kišom, osobito poslijepodne, a može biti i snijega nošena burom. Puhat će jaka i olujna bura, podno Velebita na udare i orkanska, pri čemu će more biti valovito, mjestimice i jače valovito. Temperatura zraka u gorju od 0 do 4 °C, uz obalu uglavnom između 9 i 14 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano, a u njezinoj unutrašnjosti povremeno može biti kiše ili kratkotrajnih pljuskova. Puhat će jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 6 °C, uz obalu između 8 i 12 °C, a najviša dnevna od 15 do 18 °C.

Na jugu Hrvatska još većinom sunčano i danju razmjerno toplo, s temperaturom i do 19 °C. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, navečer bura."

U nastavku tjedna najprije hladno i vjetrovito pa toplije i mirnije

"I u utorak u unutrašnjosti umjereno i znatno oblačno, vjetrovito i hladno. Padat će uglavnom snijeg, a moguće je i stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. U srijedu djelomice sunčano, u unutrašnjosti Dalmacije ponegdje s kišom. Od četvrtka pretežno sunčano i toplije. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, koji će u srijedu oslabjeti.

Na Jadranu u utorak i srijedu promjenljivo, mjestimice s kišom, u srijedu uglavnom u Dalmaciji. U utorak snijega nošenog burom može biti na sjevernom dijelu. Od četvrtka pretežno sunčano. Puhat će jaka i olujna bura, podno Velebita u utorak na udare i orkanska, koja će potkraj srijede oslabjeti.", prognozirala je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.