U nedjelju kraće spavanje, ali i većinom jače "grijanje"

Tijekom najkraće nedjelje u godini neki neće znati jesu li pospani zbog jednog sata manje spavanja ili zbog osjetljivosti na svojevrsnu južinu i novu promjenu vremena početkom sljedećega tjedna.

Promjene na nebu uočavat će se već tijekom nedjelje, koja će u mnogim krajevima sjeverne Hrvatske biti oblačnija od subote, uz moguću gdjekoju kišnu kap, a u južnijima će biti više sunčana vremena nego u prvom dijelu vikenda. Pritom će temperatura zraka gotovo posvuda od jutra biti malo viša od subotnje, pa će ostajanje kod kuće mnogima biti još teže podnošljivo. Ali izdržimo!

U ponedjeljak će ponovno u većini kopnene Hrvatske i na dijelu sjevernog Jadrana biti hladnije, ponegdje uz povremenu kišu, uglavnom u gorju i snijeg, kojeg će u još hladniji utorak vjerojatno biti i u nekim nizinama, pa i mjestimice na sjevernom Jadranu. Od srijede se povećava vjerojatnost za stabilizaciju atmosfere i porast dnevne temperature, ali će jutra na kopnu još i sredinom tjedna biti hladna, uz temperaturne "minuse". I vjetar će u većini krajeva oslabjeti, ali će u ponedjeljak i utorak ponovno biti prilično vjetrovito, ponajviše na Jadranu, gdje će bura opet biti jaka, gdjekad i olujna, ne samo na udare.


Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, koja je podsjetila i na "Sat za planet Zemlju" te moguće simbolično sudjelovanje u subotu od 20,30 sati u toj jednoj od najvećih svjetskih građanskih inicijativa za zaštitu okoliša i pojačavanje svijesti o klimatskim promjenama.

Dunjine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".Nedjelja: većinom suho, barem djelomice sunčano, relativno toplo

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U nedjelju će u istočnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano, a sredinom dana mjestimice može pasti i vrlo malo kiše, ponajprije u Podravini. Uz povremeno slab do umjeren sjeverozapadni vjetar najviša temperatura bit će 17 ili 18 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a poneka kap kiše može pasti na zapadu. Jutarnja temperatura između 2 i 5 °C, a najviša dnevna oko 17 °C.

Promjenljive naoblake bit će i u gorskim krajevima, gdje je vjerojatnost za malo kiše najveća. Na sjevernom Jadranu sunčanije, ali će prema večeri ipak biti više oblaka, uz koje malo kiše može pasti u unutrašnjosti Istre. Vjetar će biti slab do umjeren, ujutro uz obalu bura, danju jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, a u noći na ponedjeljak bura će jačati. Ujutro još može biti "minusa" u gorju, a dnevna temperatura bit će između 14 i 19 °C, u Gorskom kotaru malo niža.

Na srednjem Jadranu pretežno sunčano, a u unutrašnosti Dalmacije djelomice sunčano. Ujutro će uz obalu biti slabe bure, danju će puhati zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar uz malo do umjereno valovito more. Temperatura zraka oko 17 ili 18 °C.

Na jugu Hrvatske će biti najviše sunčanog vremena, uz temperaturu ujutro od 5 do 10 °C, danju oko 17 °C. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, prema otvorenom sjeverozapadni."

Novi tjedan - nova promjena vremena

"Od ponedjeljka na kopnu promjenljivo, pa i pretežno oblačno, vjetrovito i hladnije. Povremeno će biti susnježice i snijega, najprije u gorskim krajevima, u utorak i drugdje, a ponovno je moguće i stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorju. Od srijede postupno smirivanje vremena uz porast dnevne temperature zraka, ali će jutra još biti razmjerno hladna, ponegdje uz slab mraz.

Na Jadranu će prvu polovinu sljedećeg tjedna obilježiti jaka, na udare i olujna bura. Povremene kiše bit će osobito u utorak, kada uz obalu sjevernog dijela može biti i snijega nošenog jakim vjetrom. Od srijede barem djelomice sunčano. Prva polovina tjedna bit će hladnija, pri čemu će i bura pojačavati osjet hladnoće, a od srijede postupan porast temperature zraka.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.