U petak većinom toplije, ali suho i mirno još nije

Polako, ali sigurno atmosfera se smiruje. Barem u meteorološkom smislu. U potresnom i virusnom neće još dugo. Stoga će kiše i snijega u većini Hrvatske u nastavku tjedna biti sve manje. I bura i istočnjak će oslabjeti, ali će u petak još često biti jaki, mjestimice i olujni, osobito podno Velebita.

Za vikend u većini krajeva predah - i od oborine, i od zamjetnijeg vjetra. Štoviše, napokon ćemo imati i dosta sunčanih sati, na kopnu samo rijetko nakon jutarnje magle. Bit će osjetno toplije nego prošlih dana, od nedjelje do četvrtka više zimskih nego proljetnih, koje bi jamačno mnogi željeli da se nisu ni dogodili... Ili ih barem brzo zaboraviti. E, kad bi mogli...

U nastavku slijedi detaljnija prognoza po područjima za sljedeće dane
, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Petak: toplije, ali još relativno vjetrovito, ponegdje uz oborineI u petak će u Slavoniji i Baranji, te posebice Srijemu biti relativno vjetrovito, uz istočnjak, gdjekad i jak. Uz promjenljivu naoblaku vjerojatnost kiše bit će vrlo mala, a temperatura zraka će od jutarnjih od 2 do 4 °C, poslijepodne porasti do oko 13 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj uz oblake i sunce, te često umjeren sjeveroistočnjak prvi put u ovome tjednu biti viša od 10, a i jutro će biti najtoplije do sada - uglavnom između 3 i 5 °C.

U gorju će još biti jutarnjih "minusa" uz koje je mjestimice moguća poledica, kao i zbog još povremeno mogućeg snijega, zatim i kiše. Malo kiše može pasti i ponegdje u Istri te na Kvarneru, ali će gotovo posvuda na sjevernom Jadranu biti i sunčanog vremena. I bure! Većinom umjerene, ponegdje i jake, podno Velebita vjerojatno i olujne, ne samo na udare. Najviša temperatura zraka uglavnom između 13 i 14 °C, a u gorju od 3 do 5 °C.

Umjereno valovito i valovito more bit će i u oblačnijoj Dalmaciji, gdje će još biti povremene kiše, na sjevernom dijelu i umjerene, samo ponegdje i jake bure, a na jugu istočnjaka, mjestimice i juga. Temperatura ujutro većinom od 5 do 10 °C, poslijepodne od 12 do 15 °C.

Na jugu Hrvatske malo niža, uz pretežno oblačno vrijeme s kišom, poslijepodne gdjegod i u obliku pljuskova s grmljavinom, te uz slabo do umjereno, prema valovitom otvorenom moru i jako jugo i istočnjak.

Za vikend većinom suho i toplije, a početkom novoga tjedna opet...

U subotu i nedjelju
još toplije, u kopnenom području uz većinom suho i djelomice sunčano vrijeme, te slab vjetar ili čak tiho. Ujutro je ponegdje moguća magla. Početkom novoga tjedna opet oblačnije, vjetrovitije i svježije, uz povećanje vjerojatnosti za mjestimičnu kišu, prema kraju ponedjeljka uglavnom u gorju i snijeg. Od srijede ponovno toplija poslijepodnevna, ali nakon mogućeg jutarnjeg mraza.

I na Jadranu sljedećih dana porast temperature, uz sunce i oblake, i samo ponegdje moguće malo kratkotrajne kiše - većinom na jugu, od nedjelje i sjevernije. Buru će u subotu zamijeniti gdjegod umjeren maestral, a u ponedjeljak prijepodne će na sjevernom Jadranu ponovno zapuhati bura, te tijekom dana jačati i širiti se prema jugu. U utorak je ponovno sve veća vjerojatnost jake i olujne bure, uz koju će temperatura zraka opet biti u padu, ali vjerojatno ne baš ovakvom kao u ovome tjednu - rijetko doživljenome u ovo doba godine. Eh, da je samo to, bez drugih nevolja...

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.