Četvrtak: manje hladno, ali uz vjetar još dosta "gadno"

Sljedećih će dana biti toplije nego u dosadašnjem dijelu tjedna, i to zamjetnije od petka, te osobito za vikend, koji će biti većinom suh i barem djelomice sunčan - uz mnogima ugodan proljetni ugođaj, posebice nakon zime ovih dana, a i kojekakvih drugih nevolja.

No, u još relativno hladni četvrtak, ponegdje i petak, prevladavat će oblačno - i za ostajanje u domovima podnošljivije nego za vikend. Povremeno će još biti mjestimične oborine - u unutrašnjosti u početku još snijega, zatim uglavnom kiše, koja će češća biti na srednjem i južnom Jadranu. Bit će još i prilično vjetrovito, na Jadranu uz najjaču buru u četvrtak...


Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Četvrtak: većinom oblačno i toplije, ali i dalje relativno hladno i vjetrovito, uz povremene oborinemr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj biti umjereno i znatno oblačno te uglavnom suho. Puhat će povremeno umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 1 °C, a najviša dnevna između 5 i 7 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom oblačno vrijeme, u noći i ujutro mjestimice sa snijegom, a zatim će snijeg ponegdje prijeći u susnježicu i kišu. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar.

U gorskim krajevima oblačno povremeno sa snijegom, uglavnom u noći i prijepodne uz stvaranje novog snježnog pokrivača. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i uglavnom suho. Puhat će jaka i olujna, podno Velebita na udare i orkanska bura, pri ćemu će more biti valovito, mjestimice i jače valovito. Temperatura zraka u gorju između -4 i 2 °C. Uz obalu jutranja od 3 do 6 °C, a najviša dnevna između 9 i 11 °C.

Na srednjem Jadranu promjenljivo i pretežno oblačno, mjestimice s kišom. Puhat će jaka i olujna bura. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti Dalmacije oko 2 °C, uz obalu između 6 i 9 °C, a najviša dnevna uglavnom od 10 do 15 °C.

Uz podjednaku temperaturu zraka na jugu Hrvatske bit će oblačno povremeno s kišom, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Puhat će jaka i olujna bura i istočni vjetar."

Toplije, za vikend većinom suho

"U petak u unutrašnjosti većinom oblačno ponegdje uz malo kiše. Od subote do ponedjeljka promjenjivo i većinom suho, uz osjetan porast dnevne temperature, a u utorak novo naoblačenje s oborinama uz pad temperature zraka.

Na Jadranu idućih dana djelomice sunčano, samo ponegdje uz malo kiše i to uglavnom u Dalmaciji. Potkraj ponedjeljka i u utorak na sjevernom dijelu mjestimice kiša i pljuskovi. U petak će bura oslabjeti, a zatim će puhati slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Novo jačanje bure vjerojatno u utorak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.