Vrijeme za ostati doma idealno, ali ne i normalno

Premda nisu kao biblijski jahači apokalipse - stanje s "koronaatmosferom" i potresima, te u isto vrijeme još i snijegom, burom i hladnoćom - neke je možda podsjetilo i na njih. A osim tih svima znanih nevolja - mnogobrojni jamačno imaju i još poneke. Meteorološke će još osobito u srijedu i četvrtak, kada će prevladavati zimski ugođaj - ponegdje uz snijeg, na Jadranu buru, a od petka će ponovno proljetni, za vikend uz najvišu temperaturu zraka u većini Hrvatske oko 15 °C, gdjegod i višu.

Stoga ćemo napokon imati vrijednosti najbliže prosječnima, nakon što smo imali i još imamo relativno rijetko doživljene za doba godine.
U zagrebačkome Maksimiru je srednja najviša temperatura zraka prva 3 tjedna ovoga ožujka bila čak 16,0 °C - 4. najviša u tom razdoblju od početka mjerenja 1949. godine, a od prošle nedjelje do utorka samo 5,2 °C - 4. najniža za ovo razdoblje! A 3,5 °C, koliko se najviše izmjerilo 24. ožujka 2020. godine 2. je najniža najviša dnevna temperatura zraka na taj dan u godini.
Štoviše, u Splitu je 7,6 °C ovoga utorka bila rekordno niska najviša dnevna temperatura zraka na dan 24. ožujka. Štoviše, samo je 7 dana kasnije u godini - sve do početka studenoga - najviša dnevna temperatura zraka bila niža od ovoga utorka, a podaci mjerenja postoje od 1948. godine.

I ovaj snijeg potkraj ožujka je "zanimljiv". Kao i u utorak ujutro, i navečer je u Daruvaru - uz čak 34 cm - bilo više snijega od mnogih mjesta gorske Hrvatske, primjerice od Gospića, Ogulina, čak i Zavižana. I dok je snježni pokrivač u gorju uobičajen i kasnije u godini, u sjevernim krajevima unutrašnjosti poslije 24. ožujka ne mjeri se baš često. Ove godine hoće. Ne samo u srijedu ujutro, nego barem ponegdje još i u četvrtak, možda mjestimice još i u petak.

Na žalost, podaci s glavne meteorološke postaje Zagreb Grič neće biti vidljivi jer "motritelj ne može ući u zgradu DHMZ-a iz sigurnosnih razloga", ali će se barem moći pratiti podaci automatske postaje - nakon manje od jednog dana zastoja - i vjetra!

A detaljnije o vjetru sljedećih dan, kao i snijegu, kiši, hladnoći, suncu i zatopljenju prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a, koja je za srijedu u kopnenom dijelu Hrvatske najavila: "U unutrašnjosti će biti pretežno oblačna s povremenim snijegom, koji će ponegdje biti dosta mokar, posebno u drugom dijelu dana. Značajniji novi snježni pokrivač nastat će posebice u Gorskom kotaru, gdje će ponegdje pasti i više od 15 cm novog snijega."

U nastavku slijedi njezina detaljnija prognoza po područjima, a njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

I u srijedu snijeg, kiša, bura, hladnoća, ponegdje i malo suncadr. sc. Tanja Renko: "U srijedu će na istoku Hrvatske povremenog snijega ili susnježice biti češće prijepodne, a u drugom će dijelu dana u dosta predjela biti bez oborina. Puhat će umjeren i jak istočni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka od -2 do 3 °C.

U središnjoj Hrvatskoj će također prevladavati oblačno vrijeme, uz povremeni snijeg te stvaranje novog snježnog pokrivača. Uz umjeren i jak sjeveroistočni vjetar bit će vrlo hladno. Jutarnja temperatura zraka od -3 do -1 °C, a najviša dnevna većinom oko 2 °C.

U gorju će pasti najviše snijega, posebice u dijelu Gorskog kotara - moguće i novih 15 do 20 cm. Uz jak vjetar bit će i zapuha, a jaka i olujna bura će nositi pahulje snijega pomiješane s kišom i u podvelebitski dio. Temperatura zraka u gorju od -5 do -2 °C, duž obale i na otocima te u Istri jutarnja od -1 do 4 °C, a najviša dnevna između 4 i 8 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo oblačno te tek rijetko uz malo kiše, uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u višim predjelima i snijegom. Puhat će umjerena i jaka bura, u sjevernoj Dalmaciji i s olujnim udarima. Nakon hladnog jutra, uz temperaturu od 0 do 4 °C, u unutrašnjosti -4 do 0 °C, dnevna temperatura bit će malo viša nego u utorak - uglavnom između 8 i 12 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske također danju malo toplije od utorka, no jutro će biti hladno. Najniža temperatura od -1 do 4 °C, a najviša 9 do 12 °C. Bura će biti uglavnom umjerena do jaka pa će i more biti malo i umjereno valovito."

Od četvrtka smirivanje vremena, ali u početku još...

"Smirivanje vremena u unutrašnjosti započet će u četvrtak, kada će uz blagi porast temperature, osim snijega biti i kiše, ali u malim količinama. Petak donosi djelomično razvedravanje pa će biti sve toplije, osobito za vikend, koji će biti uglavnom suh. Sa slabljenjem vjetra u jutarnjim satima može biti i magle. S povratkom proljetnih temperatura snijeg će se relativno brzo topiti.

Mjestimice malo kiše past će još u promjenljiviji četvrtak i petak. S petkom će bura i na sjeveru značajnije slabjeti i posvuda će biti toplije, pa će vikend i vrlo vjerojatno početak novog tjedna biti proljetno topli te prevladavajuće suhi uz dosta sunca.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.