Iako smo mogli i bez njega, evo nam sada još i snijega!

Osim na daljnje nevolje zbog koronavirusa i potresa - do četvrtka se prilagodimo pravim zimskim uvjetima, zbog kojih će nekima u unutrašnjosti trebati ne samo metle i lopate, nego vrlo vjerojatno i ralice. Ponegdje će biti i mećave i vijavice! A kao i na Svjetski meteorološki dan - povremenog snijega bit će i mjestimice na Jadranu, gdje će bura i dalje biti često jaka, osobito na sjevernom dijelu i olujna, gdjegod na udare i orkanska.

Stabilizacija atmosfere, barem privremena i samo u meteorološkom smislu, te slabljenje vjetra i zamjetniji porast temperature slijede od petka.

Na žalost, ni do tada, a i pitanje je uopće do kada - djelatnici DHMZ-a neće smjeti ulaziti u višestoljetnu zgradu na zagrebačkome Griču, koja je također stradala u jakom potresu u ponedjeljak. Dodatni potresi pridonijeli su novim nevoljama. Štoviše, zamjetnije podrhtavanje malo prije podneva u utorak prouzročili su prestanak mjerenja vjetra čak i na automatskoj meteorološkoj postaji.

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Utorak: oblaci, snijeg, kiša, bura, hladnoKrunoslav Mikec, dipl. ing.: "Utorak će u istočnoj Hrvatskoj biti oblačan sa snijegom, kojega će više pasti u gorju. Snježni pokrivač mogao bi biti i deblji od 10 centimetara. Puhat će povremeno umjeren, mjestimice na udare i jak sjeveroistočnjak, a temperatura će biti između -2 i 3 °C.

Snijeg će padati i u središnjoj Hrvatskoj, ali je vjerojatnost za njega u Hrvatskom zagorju i Međimurju manja nego drugdje. Temperatura će biti podjednaka kao na istoku - ujutro od -3 do -1 °C, a danju između 1 i 4 °C, uz umjeren i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar.

Vjetrovito će biti i u gorju i na sjevernom Jadranu, uz buru umjerenu i jaku, mjestimice i olujnu, s orkanskim udarima osobito podno Velebita, i to u prvom dijelu dana. U Istri i na otocima bit će uglavnom suho, a u Hrvatskom primorju ponegdje kiša, moguće i snijeg nošen burom. U gorju će se stvarati snježni pokrivač, poglavito u Lici, gdje će ga biti oko 20 centimetara, pa i debljeg.
U noći i prijepodne snijeg je moguć i u Zagori, a na srednjem Jadranu mjestimice malo kiše. Bura, uglavnom umjerena i jaka, ponegdje s olujnim udarima, poslijepodne će slabjeti. More umjereno valovito i valovito, na otvorenome i jače valovito.

Bura će na krajnjem jugu Hrvatske oslabjeti već prijepodne. Uz sunčana razdoblja treba računati na ponegdje malo kiše, a potkraj dana mjestimice je moguća susnježica, pa i snijeg, uglavnom u višim predjelima. Najviša temperatura većinom između 7 i 10 °C."

Do petka zimski uvjeti...

"Oblačno će na kopnu prevladavati i sljedećih dana, uz povremeni snijeg u srijedu, a u četvrtak će, uz popuštanje hladnoće, ponegdje padati i kiša. U petak se oborine očekuju uglavnom samo u gorju. I dalje će biti sjeveroistočnjaka, na istoku i istočnjaka. Temperatura zraka postupno će rasti.

I na moru prema vikendu toplije, ali sredinom tjedna još će puhati bura, najjače u četvrtak. U petak bura u slabljenju, a na jugu Jadrana će zapuhati jugoistočnjak. U dane vikenda okrenut će na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Oborine će biti manje nego na kopnu, no treba računati na malo kiše u četvrtak i petak u Dalmaciji.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.