Zbog klime, a sada i potresa i korone, zvona na uzbunu sve jače zvone!

Kao nikada do sada, a ovo je 70. Svjetski meteorološki dan - njegovo obilježavanje nije kao ove godine. U mnogim državama svijeta zbog koronavirusa, a u Hrvatskoj dodatno i zbog potresa.

Stoga je dr. sc. Branka Ivančan Picek, ravnateljica DHMZ, još početkom "koronastanja" otkazala uobičajeni skup povodom 22. ožujka - Svjetskog dana voda i 23. ožujka - Svjetskog meteorološkog dana - ove godine posvećenog temi "Klima i voda", s porukom: "Brojimo svaku kap, svaka kap je važna." A u ponedjeljak je čak, zbog "stoljetnog potresa" bila primorana javiti djelatnicima DHMZ-a da do daljnjega ne dolaze u višestoljetnu zgradu DHMZ-a na zagrebačkome Griču, gdje podaci svakodnevnih meteoroloških mjerenja postoje još od 1. prosinca 1861. godine.

O iznimnim, čak povijesno teškim uvjetima rada DHMZ-a u ponedjeljak ujutro govorilo se i u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", a o stanju rada u zgradi Geofizičkog odsjeka PMF-a, u kojem se nalazi i Seizmološka služba, izvijestio je dr. sc. Antun Marki, viši predavač na PMF-u i predsjednik Hrvatskog meteorološkog društva.

dr. sc. Marki: "Srećom, zgrada u kojoj se nalazi Geofizički odsjek i Seizmološka služba ovaj je put sačuvana... Seizmolozi su ovih dana jako zauzeti... Vjerujem da su jučer smirili građane RH i dali pravovaljane informacije, za razliku od mnogobrojnih dezinformacija i lažnih najava potresa, koje su se pojavljivale na društvenim mrežama i na druge načine."

Potresi se ne mogu prognozirati!

O razlikama meteorologije i seizmologije te mogućnosti prognoziranja potresa je dr. sc. Marki izjavio, među ostalim: "Seizmologija nije kao meteorologija i oceanografija. Ne postoje modeli koji mogu prognozirati točno određenu lokaciju, intenzitet i vrijeme pojave potresa. Jedino postoje statističke metode koje izračunavaju opasnost i vjerojatnost rizika potresa određene jakosti, ali to ne znači da će potres biti točno u neko vrijeme, na određenom mjestu i određenog intenziteta."

"Klima i voda"Svjetski meteorološki dan svake se godine obilježava 23. ožujka u spomen na taj dan 1950. godine, kada je stupila na snagu Konvencija o osnivanju Svjetske meteorološke organizacije. Pritom se svake godine Svjetski meteorološki dan posvećuje nekoj posebnoj temi važnoj za svakodnevni život, a i organizira se skup meteorologa i njihovih suradnika na kojem su prigodna predavanja. Ove se godine temom "Klima i voda" željelo istaknuti važnost voda. Naime, o klimi i klimatskim promjenama često se govori, pri čemu se većinom spominje porast temperature, a neopravdano se relativno rijetko govori o vodi i vodnim resursima.

"Ono što nas čeka ako nastavimo ovako - nije lijepa budućnost."

dr. sc. Ivančan Picek
: "S problemom klimatskim promjena i nedostatka vode cijeli se svijet mora suočiti na isti način kao što se danas suočava s ovom pandemijom koronavirusa. Ujediniti snage, ujediniti glave - jer ono što nas čeka do kraja stoljeća nije lijepa budućnost ako nastavimo ovako kako sada radimo."

O još nekim informacijama i planovima, među ostalima, i o novom mjestu rada djelatnika DHMZ-a, makar i privremenom, te o suradnji meteorologa s kolegama i svijeta, kao i o odgodi i aktualnosti planiranog znanstvenog stručnog skupa "Meteorološki izazovi 7: Meteorologija u službi javnosti" - detaljnije u videu: