Uz koronu i potres, i zima u proljeću izazvat će stres

"Ostanite doma!", jedan je od savjeta koji smo se naslušali prošlih dana, a i sljedećih ćemo - i to ne više samo zbog "koronaatmosfere", nego i zbog zimskih uvjeta, koji će vladati našim dijelom Europe sve do petka. Bit će relativno hladno, osobito u unutrašnjosti uz povremeni snijeg, na Jadranu ponegdje i kišu.

I pritom se još u Zagrebu i okolici pridržavati i savjeta: "Što dalje od zgrada!", jer će zbog povremeno jakog, na udare gdjekad vjerojatno i olujnog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, postojati mogućnost urušavanja zbog potresa oštećenih dijelova krovova i zgrada. Vjetrovito će biti diljem Hrvatske, ponajviše na Jadranu, gdje će ograničenja u prometu, a možda i nekih drugih nevolja, biti zbog jake i olujne bure, osobito podno Velebita na udare i orkanske.

Zbog svega toga, Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a za "Plodove zemlje" pripremila je izvješće u kojem, među ostalim, naglašava: "Od nedjelje do četvrtka prevladavat će nepovoljni vremenski uvjeti za biljke i životinje...
 Najbolje je osjetljive agrume i povrće pokriti, a plastenike i staklenike zatvoriti."

Ukratko, "Teška vremena, prijatelju moj...", nakon ove nedjelje čak mnogima i teža od onih koja su se prognozirala u petak navečer.
I umjesto da se u ponedjeljak, na Svjetski meteorološki dan, govori ponajviše o "Klimi i vodi" i sloganu: "Brojimo svaku kap, svaka kap je važna." - u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" dr. sc. Branka Ivančan Picek, govorit će i o velikim posljedicama koje je ovaj, u Zagrebu i okolici "stoljetni potres" ostavio na višestoljetnoj zgradi DHMZ-a na zagrebačkom Gornjem gradu.

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Ponedjeljak: relativno hladno i vjetrovito, ponegdje oborineDunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U ponedjeljak će u istočnoj Hrvatskoj ujutro biti djelomice sunčano, a od sredine dana raste vjerojatnost za povremene oborine - uglavnom snijeg. Puhat će umjeren, povremeno i jak sjeverni vjetar. Bit će hladno.

U središnjoj Hrvatskoj osjet hladnoće također će pojačavati umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Prijepodne će biti djelomice sunčano, a u drugom dijelu dana povremeno će biti snijega, uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, osobito u okolnom gorju. Jutarnja temperatura između -3 i 0 °C, a najviša dnevna između 3 i 5 °C.

Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i vjetrovito, uz jaku i olujnu buru, na udare i orkansku, te valovito i jače valovito more. U drugom dijelu dana uz obalu moguć je i slab snijeg nošen jakim vjetrom. U gorju umjereno do pretežno oblačno povremeno sa snijegom, češćim poslijepodne i navečer, uz stvaranje snježnog pokrivača. Također vjetrovito, uz umjeren i jak sjeveroistočnjak. Temperatura u gorju između -5 i 0 °C, na Jadranu ujutro od 1 do 5 °C, popodne između 5 i 8 °C.

Hladno će biti i u unutrašnjosti Dalmacije, prema večeri uz mogućnost za susnježicu i snijeg. Uz obalu djelomice sunčano te posvuda vjetrovito, uz jaku, na udare i olujnu buru.
Jake bure bit će i na jugu Hrvatske, uz djelomice sunčano i uglavnom suho vrijeme. Temperatura će biti između 5 i 10 °C, u unutrašnjosti niža."

Do petka zimski uvjeti...

"Do petka u kopnenom području pretežno oblačno, hladno i vjetrovito. Pritom će biti snijega, češćeg u gorskim i istočnim krajevima, uz moguće stvaranje snježnog pokrivača u gorju i debljeg od 10 cm, a u nizinama ponegdje debljeg od 5 cm. U četvrtak će oborina biti manje, vjetar će malo oslabjeti, a od petka uz sunčana razdoblja vrlo je vjerojatno i malo toplije vrijeme.

Na Jadranu promjenljivo i vjetrovito uz jaku buru, na udare olujnu pa i orkansku, koja će od četvrtka ipak malo oslabjeti. U utorak je uz obalu moguća susnježica i snijeg, a u četvrtak i petak mjestimice kiša. Također će biti razmjerno hladno, osobito u prvoj polovini tjedna.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.