Ostanite doma! Vrijeme će biti "koma"!

Zbog "korone" i nas potrebno: "Ostanite doma!",
olakšat će vrijeme - koje će biti "koma"!

Kao da nismo dosta zbog korone napeti,
već danima i vremenska prognoza prijeti:
Sljedećih će dana vrijeme "poludjeti"!
Dolaze nam "pravi" zimski uvjeti!
I dok će neki zbog hladnoće, bure i snijega kleti,
a drugi u izolacijama i karantenama zabrinuti još i bdjeti,
netko se možda i rođendana Dražena i Ivana Gorana sjeti...

"Počela je!" I sljedećih će se dana nastaviti u žešćem obliku nego do sada! Promjena vremena sigurno, a sudeći prema najavama epidemiologa - vrlo vjerojatno i "koronaatmosfera", o kojoj mnogobrojni detalji postoje i na medijskim platformama HRT-a - a mnoge će reći i ministar Vili Beroš u "Nedjeljom u 2"!

Osjetno hladnije!

Nakon proljetnog vremena, i to toplog kao rijetko kada u prva tri tjedna ožujka,
sljedeći će dani diljem Hrvatske biti osjetno hladniji - gotovo pa pravi zimski - u sjevernim krajevima već od nedjelje, a u Dalmaciji uglavnom od ponedjeljka. Stoga će nedjeljna najviša dnevna temperatura zraka u u većini unutrašnjosti biti i za više od 10 °C niža od subotnje.

Temperaturni "minusi"!

Poljoprivrednicima, pa i nekima drugima nevolje će prouzročiti i
pad noćne i jutarnje temperature zraka, koja će mjestimice već u nedjelju biti negativna, a još češće i više u prvom dijelu novoga tjedna.

Snijeg!

Osim temperature,
zimskom će ugođaju pridonositi i snijeg, i to ne samo u gorju, nego i u većini nizina. I to već ponegdje u nedjelju, te još više od ponedjeljka poslijepodne do četvrtka ujutro. Zbog do sada relativno toplog tla nezahvalno je prognozirati debljinu snježnog pokrivača, ali velika je vjerojatnost da će barem ponegdje biti deblji od 5 cm, u gorju i od 15 cm.

Bura!

Snijeg je moguć i mjestimice na Jadranu, posebice podno Velebita, gdje će mu dolazak pomagati
olujna bura, gdjegdje i s orkanskim udarima. Vjetrovito će, ali vjerojatno ipak uz uglavnom "samo" olujne udare bure prevladavati i na ostalom dijelu Jadrana, pa i u mnogim krajevima unutrašnjosti, gdje su do utorka također vrlo vjerojatni olujni udari sjevernog i sjeveroistočnog vjetra.

"Nestalno se vrijeme ustalilo!"

I dok će u kopnenom području sljedećih dana prevladavati oblačno, uz većinom malo, gdjekad i nimalo sunčanog vremena, na Jadranu će - uz sunčana razdoblja, promjenljivu naoblaku i povremenu mjestimičnu kišu - vrijediti ona poznata rečenica:
'Nestalno se vrijeme ustalilo!', koju je davno izrekao pokojni mr. sc. Dražen Glasnović, jedan od legendarnih hrvatskih meteorologa, i još glazbenik, rođen 21. ožujka prije 75 godina.

Bio je jedan od učitelja i mr. sc. Dragoslavu Dragojloviću, koji je ove subote za HRT pripremio detaljnu prognozu po područjima za sljedeće dane. Te i prognoze drugih službujućih meteorologa iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Nedjelja: hladnije, vjetrovito, ponegdje kiša, snijegmr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom oblačno, povremeno s kišom, i to uglavnom u prvom dijelu dana. U gorju ponegdje može pasti i malo snijega. Puhat će umjeren do jak sjeverni vjetar. Bit će osjetno hladnije s temperaturom zraka uglavnom između 3 i 8 °C.

U središnjoj Hrvatskoj u noći i prijepodne većinom oblačno s kišom i susnježicom, u gorju i slabim snijegom. Poslijepodne djelomično razvedravanje. Puhat će jak, na udare i olujan sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Osjetno hladnije.

Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i vjetrovito. U gorju promjenljivo povremeno sa susnježicom i snijegom, a moguć je i tanji snježni pokrivač. Poslijepodne uglavnom suho. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočni vjetar. Uz obalu jaka i olujna bura, podno Velebita na udare i orkanska, a može biti i snijega nošenog burom. Temperatura od -1 do 5 °C, uz obalu jutarnja od 5 do 9 °C, a dnevna između 9 i 12 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano i uglavnom suho te vjetrovito. Puhat će jaka, na udare i olujna bura, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura od 3 do 6 °C, uz obalu između 8 i 11 °C, a najviša dnevna uglavnom od 12 do 17 °C."

U novome tjednu zimski ugođaj!

"Idućih dana u unutrašnjosti promjenljivo i pretežno oblačno te osjetno hladnije. U ponedjeljak uglavnom suho, a zatim u utorak i srijedu većinom snijeg, u nizinama ponegdje viši i od 5 cm, a u gorju i od 15 cm. Puhat će povremeno jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar koji će u srijedu postupno slabjeti.

Na Jadranu promjenljivo i vjetrovito. Puhat će jaka i olujna bura, podno Velebita na udare i orkanska. U ponedjeljak i utorak na sjevernom dijelu može biti snijega nošenog burom, a u srijedu i četvrtak mjestimice kiša.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.