Nepovoljni vremenski uvjeti za biljke i životinje!

Na početku prognoze odmah upozorenje – od nedjelje do četvrtka prevladavat će nepovoljni vremenski uvjeti za biljke i životinje. Naime, nakon iznadprosječno toplog razdoblja naglo će zahladiti. Najniža temperatura zraka u iduća tri dana bit će većinom od -7 °C u gorju i -3 °C u ostatku unutrašnjosti, pa do tek malo iznad 0 °C uz obalu. Hladnoća, pa i kratkotrajna, nakon intenzivnog rasta vrlo je opasna, osobito za procvjetale voćke i već propupalu vinovu lozu u Dalmaciji.

No, hladnoća nije jedina vremenska nepogoda u idućim danima. Upozoravamo i na jak vjetar, osobito na olujnu buru uz obalu, koja bi vas mogla onemogućiti u zaštiti biljke od hladnoće. Bura može i oštetiti lako lomljive biljke. Najbolje je osjetljive agrume i povrće pokriti, a plastenike i staklenike zatvoriti.

Uz naglu promjenu vremena bit će i oborine, u kopnenim predjelima u obliku snijega. Stvaranje snježnog pokrivača najvjerojatnije je u gorju, a nakratko je moguć i u kontinentalnim nizinama.

Temperatura tla na desetak cm dubine će se spustiti i mjestimice biti najniža u ožujku, od 2 °C u gorju do 11 °C u Dalmaciji.

Iako će u prvom dijelu tjedna biti potrebno spriječiti ili smanjiti eventualnu štetu, u drugom dijelu tjedna ponovno raste vjerojatnost za toplije vrijeme, primjerenije ranom proljeću i pogodno za nastavak uobičajenih radova.