U subotu naoblačenje, u nedjelju silno upozorenje

"Teška vremena, prijatelju moj...", poznati su stihovi grupe "Neki to vole vruće", koji se mogu primijeniti i na ovu "koronaatmosferu", a i na veliku promjenu vremena koja nam slijedi tijekom vikenda.

U subotu će još biti relativno toplo, u Dalmaciji i pretežno sunčano, a prema sjeveru Hrvatske bit će oblačnije. Malo kiše ponegdje će pasti poslijepodne i osobito navečer, kada će južinu zamijeniti umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na istoku sjeverozapadni, a na sjevernom Jadranu kasno navečer jaka bura.

U nedjelju posvuda oblačnije i hladnije, uglavnom u unutrašnjosti uz povremenu kiša i susnježicu, u gorju i snijeg, uz mjestimično stvaranje snježnog pokrivača, ali i poslijepodnevno djelomično razvedravanje sa sjevera. Bit će i vjetrovito, uz umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na većini Jadrana jaku i olujnu buru, uglavnom podno Velebita na udare i orkansku, a na jugu u početku još jugo i istočnjak.

U većem dijelu novoga tjedna bit će relativno hladno i vjetrovito, većinom u kopnenom području uz povremenu kišu, čak češće snijeg, koji je uz buru moguć i mjestimice na Jadranu.

Stoga je
Tomislav Kozarić, dipl. ing., meteorolog DHMZ-a, s pravom u emisiji "Vrijeme" zanimljivo komentirao: "Nakon proljeća u zimi, od nedjelje ćemo imati zimu u proljeću!"

Njegova detaljnija prognoza po područjima za sljedeće dana u nastavku je ovoga teksta, a njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

U subotu još relativno toplo, ali većinom oblačnije, ponegdje uz kišu...Tomislav Kozarić, dipl. ing.; "U subotu u istočnoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i još ugodno toplo - do 20 °C, prije nego navečer zapuše umjeren sjeverozapadni i sjeverni vjetar. Krajem dana mjestimice će biti i kiše.

Prijepodne u središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano i uglavnom suho, a zatim sa sjevera postupno naoblačenje i ponegdje kiša. Vjetar uglavnom slab jugozapadni, a u drugom dijelu dana će zapuhati umjeren do jak sjevernjak i sjeveroistočnjak s kojima će zahladnjeti. Najviša temperatura između 14 i 19 °C.

U gorskim predjelima i na sjevernom Jadranu uz promjenljivu će naoblaku biti barem djelomice sunčano, a navečer će mjestimice biti kiše, uglavnom u gorju. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i jugo, uz malo do umjereno valovito more. Na samom kraju dana zapuhat će sjeveroistočnjak i jaka bura. Najniža temperatura od 1 °C u Lici do 11 °C na otocima.

U Dalmaciji još pretežno sunčano, a puhat će slabo i umjereno jugo uz malo, na otvorenom i umjereno valovito more. Najviša dnevna temperatura ugodnih 18 do 20 °C.

Podjednako će biti i na jugu Hrvatske - prijepodne gotovo vedro, a zatim sve više visokih koprenastih i slojevitih oblaka, osobito prema kraju dana."

Zima u proljeće!

"Od nedjelje u unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno s povremenim oborinama, te vjetrovito i osjetno hladnije - vrijeme prikladnije zimi nego proljeću. Mjestimice će biti kiše, u nedjelju uglavnom u gorju i snijega, a zatim će ga biti češće i u nizinama, osobito na istoku, vjerojatno i uz tanji snježni pokrivač. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i u početku uglavnom suho. Jaka i olujna, treća "marčana" bura u nedjelju će se proširiti duž cijele obale, a s njom će i osjetno zahladnjeti. Idući tjedan sve je vjerojatnija mjestimična kiša, a neka vas ne iznenade i snježne pahulje nošene burom, osobito u utorak. Zbog bure valja računati i na probleme u prometu, osobito podno Velebita.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.