Petak još sunčan, a vikend mnogima problematičan

Kad bismo mogli birati, vjerojatno bi malo tko izabrao i ovu "koronaatmosferu" u kojoj živimo, a i zimske uvjete u prvim proljetnim danima. I to nakon rijetko kada doživljene iznadprosječne topline, ne samo prošlih tjedana, nego i mjeseci. No valja nam se prilagođavati koječemu, te među ostalim, nakon kratkih rukava do subote - od nedjelje pripremiti kapute, kape, pa i šalove i rukavice, osobito u kopnenoj Hrvatskoj, gdje će biti ne samo osjetno niža temperatura nego u ovome tjednu, nego još kao u Preradovićevom "Putniku": "Sjever brije s sniježnog brda...". Uz "buretinu" će toplija odjeća i obuća dobro doći i mnogima na Jadranu, posebice na sjevernom dijelu.

Promjenu vremena donijet će nam frontalni poremećaj s osjetno hladnijim zrakom sa sjevera Europe, koji će zamijeniti postojeću južinu - u petak još izraženiju nego u četvrtak - te se u Hrvatskoj i okolici zadržati veći dio sljedećega tjedna.

Stoga ćemo mnogima ugodan proljetni ugođaj diljem Hrvatske imati još samo u petak, koji se može iskoristiti za boravak na otvorenome, ali bez socijalnog kontakta na udaljenosti manjoj od metra. Uostalom, u emisiji "U mreži Prvog" na HR1 doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. rekao je, među ostalim: "Ljudi koji nisu u samoizolaciji mogu slobodno izaći na otvorene prostore jer se na otvorenim prostorima kapljične infekcije teže šire nego je to u zatvorenom prostoru... Važno je stimulirati taj izlazak na otvorene prostore, ali isto tako i spriječiti na otvorenom prostoru socijalni kontakt na udaljenosti manjom od metra i dulji od 15 minuta."

Od nedjelje će uvjeti za boravak na otvorenome biti znatno nepovoljniji nego u ovome tjednu, a zbog više zadržavanja u zatvorenim prostorima sa suhim zrakom moguće su nove nevolje.

U nastavku slijedi detaljnija prognoza po područjima za sljedeće dane, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".U petak još pretežno sunčano i relativno toplo...

U petak još u Slavoniji, Baranji i Srijemu
sunčano, prijepodne većinom i vedro, uz ponegdje moguću sumaglicu. Jutarnja temperatura od 0 do 4 °C, a poslijepodnevna oko 22 °C.

Iznadprosječno će toplo biti i u sunčanoj središnjih Hrvatskoj, osobito poslijepodne, kada će nebo sve više prekrivati visoki koprenasti oblaci.

Ni u gorju i na sjevernom Jadranu neće biti vedro kao danas, ali će sunčanih sati ipak biti napretek. Vjetar slab, u mnogim mjestima čak i tiho, pa će ponegdje biti magle, vjerojatno najčešće zapadno od Istre. Najniža temperatura od -1 do 2 °C, uz more od 8 do 11 °C, a najviša između 18 i 20 °C.

U Dalmaciji još viša, posebice u unutrašnjosti, gdje će, unatoč tome, opet ujutro pri tlu biti slabog mraza. Vedrinu će ukrašavati samo poneki oblak, a uz jutarnji burin i kasniji lagani maestral more će biti mirno ili samo malo valovito.

Podjednako i na jugu Hrvatske, gdje će uz vedrinu najniža temperatura biti oko 10 °C, u unutrašnjosti ponegdje i samo oko 5 °C, a najviša od 18 do 21 °C.

Za vikend promjena! U sljedećem tjednu "zima"!

I u subotu će još diljem Hrvatske biti iznadprosječno toplo, ali na zapadu unutrašnjosti manje nego u petak, te uz sve više oblaka i mjestimičnu kišu već prijepodne, te posebice prema večeri, kada je moguća i na istoku. U nedjelju će promjena vremena biti još izraženija jer će prevladavati oblačno, uz kišu, ponegdje i snijeg, i to ne samo u gorju. Osim zamjetnog pada temperature osjećaj hladnoće pojačavat će i povremeno umjeren, gdjekad i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, koji će puhati i početkom novog tjedna, kada će biti još hladnije, uz jutarnje "minuse", u gorju ponegdje i cjelodnevne, te uz moguću povremenu kišu, vjerojatnije čak snijeg, osobito u ponedjeljak.

I na Jadranu u još posvuda razmjerno toplu subotu slijedi naoblačenje, uz slabo do umjereno jugo, na sjevernom dijelu ponegdje i kišu, a kasno navečer jačat će bura. Od nedjelju do utorka posvuda vjetrovitije, uz često jaku buru, osobito na sjevernom Jadranu i olujnu, ponegdje vjerojatno i s orkanskim udarima. Bit će hladnije, posebice od ponedjeljka, a uz promjenljivu naoblaku moguća je povremena mjestimična kiša, na sjevernom dijelu Jadrana i snijeg!

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.