Na Josipovo o vremenu još ništa posebno novo...

Na Josipovo i u petak o vremenu ništa novo,
ali malo kasnije bit će puno hladnije, vjetrovitije...

Do petka će još biti stabilno - pretežno sunčano, osobito u četvrtak i vedro, te iznadprosječno toplo, ujutro ponegdje uz maglu, na kopnu pri tlu i slab mraz.

I u subotu će još biti relativno toplo, ali uz sve više oblaka, u zapadnim krajevima poslijepodne i čestu kišu, uz pad temperature - navečer u gorju ponegdje i snijeg. U noći daljnje zahladnjenje pa će snijeg nakratko biti moguć i u nekim nizinama, a dodatnom osjećaju hladnoće pridonosit će većinom umjeren, gdjegod i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu jaka i olujna bura, mjestimice vjerojatno i s orkanskim udarima. Oborina će još ponegdje biti uglavnom prijepodne, a prema kraju nedjelje slijedi djelomično razvedravanje.

Početkom novoga tjedna promjenljivo, uglavnom u kopnenom području uz moguću mjestimičnu kišu, na istoku i u gorju većinom vjerojatno snijeg. I dok oborine u mnogim krajevima još i mogu izostati, hladnoća i vjetar gotovo su sigurni.

Pripremimo se na relativno hladan tjedan - pogotovo njegovu prvu polovicu, koja će biti primjerenija zimi, a ne prvim danima proljeća, koje počinje u petak rano ujutro. Srećom, bura na većini Jadrana neće biti jaka kao u nedjelju, a i zbog mnogima ne odviše povoljnoga vremena lakše će se podnositi samoizolacija i karantena zbog koronavirusa, kao i "škola na trećem". No, s temperaturnim "minusima" u posljednjem desetodnevlju ožujka, pogotovo nakon ovako iznadprosječno toplog razdoblja, jamačno mnogi neće biti sretni, posebice ne poljoprivrednici i voćari... Ostvaruju se one: "Jedna nevolja ne dolazi sama!", a i stare izreke, koje je volio spominjati pokojni mr. sc. Milan Sijerković: "Ako zima/ožujak ne ugrize, ošine repom!", "Ožujak - luđak!"...

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Četvrtak: pretežno sunčano i još toplije, ujutro ponegdje maglaDunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano i danju malo toplije nego u srijedu. Jutarnja temperatura između 2 i 4 °C, a najviša dnevna od 19 do 21 °C.

Malo toplije bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz temperaturu od 20 do 22 °C. Bit će sunčano, uz slab vjetar, a ujutro postoji mala vjerojatnost za mjestimičnu kratkotrajnu maglu.

Pretežno sunčano bit će i u gorju, ujutro rijetko gdje uz kratkotrajnu maglu, a na sjevernom Jadranu gotovo vedro. Pritom će jutarnja temperatura u gorju biti između 0 i 3 °C pa postoji mogućnost za slab mraz pri tlu, a danju posvuda ugodna toplina, uz najvišu temperaturu između 17 i 21 °C. Uz obalu će ujutro još puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, a zatim vjetar uglavnom slab.

Sunčano će biti i u Dalmaciji, uz temperaturu između 18 i 21 °C, a jutro će u unutrašnjosti biti i dalje razmjerno svježe. Ujutro će uz obalu puhati slaba do umjerena bura, danju uglavnom vjetar promjenljiva smjera, uz malo valovito more.

Obilje sunca i ugodne topline bit će i na jugu Hrvatske. Nakon bure u jutarnjim satima, danju će puhati vjetar s mora, uglavnom slab."

I u petak još sunčano i relativno toplo pa promjena...

"I petak će na kopnu proteći uz većinom sunčano i toplo vrijeme. U subotu postupan porast naoblake sa zapada, u drugom dijelu dana uz povremenu kišu, a u noći na nedjelju uz osjetno zahladnjenje u gorju može biti susnježice i snijega. Nedjelja donosi gotovo zimski ugođaj i pad temperature uz povremenu kišu, u gorju i snijeg te umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Razmjerno hladno zadržat će se i početkom sljedećeg tjedna kada još mjestimice može biti oborina.

Na Jadranu u petak također većinom sunčano i toplo vrijeme. Za vikend oblačnije, a osobito na sjevernom dijelu povremeno će biti i kiše. Potkraj subote zapuhat će jaka, podno Velebita na udare i olujna bura koja će se u nedjelju proširiti na cijelu obalu uz zahladnjenje. Bure će biti i početkom sljedećeg tjedna, pa se može reći ako već prve dvije bure u ožujku i nisu bile naročito izražene, ova, "treća marčana", mogla biti i najjača.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.