Do proljeća proljetno pa drukčije skoro kompletno

Pretežno sunčano i danju relativno toplo vrijeme prošlih dana, unatoč jutarnjem mrazu u kopnenom području, vjerojatno je većini bilo znatno manje zanimljivo i važno od vijesti o koronavirusu i s njim povezanim aktivnostima, među ostalima i "školi na daljinu" na HRT3.

U ovoj situaciji nije "nešto" ni inače zanimljiv podatak koji pripada u rubriku "vjerovali ili ne": jutro u utorak, 17. ožujka, bilo je tek prvo u ovome mjesecu bez zabilježene 24-satne količine oborine - čak ni tragova - baš ni na jednoj meteorološkoj postaji DHMZ-a!?

Osobito zanimljivo mnogima neće biti ni do vikenda, iako će srijeda biti prolazno oblačnija, uz gdjekoju kišnu kap, na Jadranu i uz mjestimice jaku buru s olujnim udarima.


No, znatna promjena vremena za vikend vjerojatno će barem nakratko pobuditi veću pozornost - ne samo zbog osjetnog pada temperature i kiše, ponegdje i obilnijih pljuskova s grmljavinom, nego i zbog mjestimičnog snijega u gorju, možda čak i poneke pahulje u nekim nizinama, te osobito zbog bure, koja bi diljem Jadrana trebala biti ona prava "marčana" - jaka, olujna, gdjegod i orkanska. S njom će nam doći hladniji zrak pa će sljedeći tjedan, iako prvi u kalendarskom proljeću, biti u znatno manje proljetnom ugođaju od ovoga. Štoviše, mogući mraz mogao bi naštetiti nezaštićenom bilju...

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".


I u srijedu relativno toplo, ali prijepodne oblačnije, uz gdjekoju kap kišeKrunoslav Mikec, dipl. ing.: "Drugi dio srijede u istočnoj će Hrvatskoj biti sunčaniji od prvoga, kada mjestimice može pasti vrlo malo kiše, uglavnom u zapadnoj Slavoniji. Vjetar će biti većinom slab, a temperatura će od jutarnjih 0 do 5 °C, danju porasti do vrijednosti između 17 i 19 °C.

Podjednako toplo danju i u središnjoj Hrvatskoj. U noći i ujutro bit će umjerene i povećane naoblake, mjestimice i poneke kapi kiše, a od sredine dana postupno razvedravanje. Puhat će ponegdje umjeren istočnjak i sjeveroistočnjak.

I u gorju će mjestimice biti umjerenog istočnog i sjeveroistočnog vjetra. Na sjevernom Jadranu puhat će bura, podno Velebita mjestimice moguće jaka s olujnim udarima, a poslijepodne će okrenuti na sjeverozapadnjak. Noć i prijepodne bit će promjenljivo oblačni, samo rijetko uz malo kiše, a u drugom dijelu dana će prevladavati sunčano. Najviša temperatura zraka bit će od 15 do 18 °C, na sjevernom Jadranu i do 20 °C.

Obilje sunca bit će na srednjem Jadranu. U noći i ujutro puhat će bura, uglavnom umjerena, a sredinom dana i poslijepodne uz obalu zapadni i jugozapadni vjetar, na otvorenom moru sjeverozapadni. Temperatura će i porasti do 20 °C, u unutrašnjosti Dalmacije možda i malo više.

Najviše dnevne vrijednosti od 18 do 22 °C bit će i na krajnjem jugu Hrvatske. Srijeda će pritom biti pretežno sunčana, s burom u prvom dijelu dana te poslijepodne zapadnim, jugozapadnim i sjeverozapadnim vjetrom. More uz to većinom malo valovito, uglavnom na otvorenome umjereno valovito."

Do vikenda većinom sunčano i toplo pa promjena...

"Sunce i iznadprosječna toplina obilježit će sljedeća dva dana. Samo ponegdje u kopnenom području ujutro može biti magle. U subotu postupno jače naoblačenje s kišom, prema kraju dana uz jačanje sjeverca s kojim će se sniziti temperatura pa u noći na nedjelju u gorju može biti snijega. Od nedjelje osjetno hladnije te vjetrovito.

Vjetrovito će, uz buru, od nedjelje biti i na Jadranu. U subotu će pak ponegdje i na Jadranu biti kiše, uglavnom na sjevernom dijelu. Prije toga posvuda će prevladavati sunčano, uz slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak sredinom dana i poslijepodne. Do subote se temperatura zraka neće značajnije promijeniti, a od nedjelje će i na Jadranu biti zamjetno niža.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.