I "Puls" daje klimaakciji impuls!

Dok nam je svakodnevica ispunjena koronavirusom - prema mnogima opravdano jer o njemu ovise i ljudski životi - "ispod radara" prolaze mnogobrojne druge vijesti i događanja koja također djeluju na život - ne samo kratkoročno, nego i dugoročno. Jedno od njih je najnovije izvješće Svjetske meteorološke organizacije o stanju globalne klime u 2019. godini, čiji je hrvatski prijevod pripremio DHMZ, kao i aktivnosti koje poduzimaju svjetski znanstvenici, u posljednje vrijeme sve češće i hrvatski - okupljeni u inicijativu "Znanstvenici za klimu – Apel za sustavnu klimatsku akciju".

Dvoje od njih, doc. dr. sc. Marija Ivković, sa Zoologijskog zavoda Biološkog odsjeka PMF-a i prof. dr. sc. Branko Grisogono, s Geofizičkog odsjeka PMF-a, sudjelovali su i u prilogu "Klima se klima" emisije "Puls", u četvrtak, 12. ožujka 2020. godine, koji se osim na HRTi-ju može pogledati i u nastavku ovog Meteo kutka.

Morana Kasapović, urednica i voditeljica "Pulsa" prilog je najavila riječima: "Ove zime snijega gotovo nismo ni imali. Nagle promjene vremena, ekstremne temperature,  nestanak godišnjih doba - postali su naša svakodnevica. Klimatske promjene neće se dogoditi - one su već tu. Njihove posljedice svi manje ili više osjećamo na svojoj koži. Hrvatski su znanstvenici u više navrata apelirali na naše političare da se napokon suoče s najvećim problemom današnjice. U Pulsu smo istražili kako su klimatske promjene promijenile život u Hrvatskoj."

Ako vam to nije dovoljna motivacija za pogledati prilog, te promisliti i početi ili nastaviti djelovati u cilju smanjenja i/ili prilagodbe klimatskim promjenama, možda će neka razmišljanja i izjava u njemu izrečenih:

"Brine me što se ljudi ne brinu za klimatske promjene. Misle: "Imam još vremena. To nije moj problem.""

"Klimatske promjene su tu oko nas. I to trebamo što prije razumjeti i probati se zaštiti koliko možemo od njih."

"Znamo da je za ove aktualne klimatske promjene odgovoran čovjek - da su antropogenog porijekla - i to smo sigurni s vjerojatnosti preko 99 %"!"

"U zadnjih par godina, a naročito ove, zbog visoke temperature povećani je razvoj glodavaca, točnije voluharica, koje jedu žitarice... očekuje se intenzivni napad štetnika na uljanu repicu, poput repične pipe i sjajnika, što unazad 5 godina nije bio slučaj..."

"Po "nježnijem" scenariju bi sredinom ovoga stoljeća srednja temperatura porasla za 1 - 1,5 °C, na kraju stoljeća do 2 - 2,5 °C... Također, porast srednje razine mora sredinom ovoga stoljeća procjenjuje se na oko 30 cm, a na njegovom kraju 60 - 90 cm, u najgorem slučaju 1 metar."

"
U regenerativnoj poljoprivredi stimulira se pohrana atmosferskog ugljika u tlo i na taj način se podiže organska materija u tlu, koja u sušnim uvjetima može na sebe vezati vlagu i činiti je dostupnim biljkama, a u uvjetima suviška vlage čini tlo više propusnim i sprečava razorni učinak koji voda može imati na poljoprivredni sustav."

"Mislim da se još sve može popraviti ako postanemo ekološko osviješteni!"