Sve "proljetniji" krajobraz, ali ujutro prijeti mraz!

Samo će nas kalendar sljedećih dana podsjećati da su posljednji dani zime. Temperatura ne! Do vikenda je velika vjerojatnost suhog, sunčanog i danju iznadprosječno toplog vremena, uz najvišu temperaturu zraka oko 20 °C.

Toplina je ubrzala proljetne fenofaze biljaka, koje su sada posebno osjetljive na hladnoću. Najniža temperatura zraka početkom tjedna i vjerojatno opet na njegovom kraju bit će od -5 °C u gorju do 4 °C u Dalmaciji. Treba biti na oprezu zbog mogućeg smrzavanja biljaka koje rastu na otvorenome. Ukoliko možete zaštitite ih folijom.

Pred nama je nekoliko suhih dana koje treba iskoristiti za radove, primjerice posijati rotkvicu da bude spremna za Uskrs. Za vikend treba računati da je uz zahladnjenje moguća kiša, a u gorju i snijeg. Ipak, za razvoj događaja prema kraju tjedna provjerite dnevne vremenske prognoze, među ostalim, i u HRT METEO aplikaciji.

Tlo će biti dovoljno toplo za sjetvu peršina, mrkve i špinata. Njegova temperatura na desetak cm dubine vjerojatno će biti od 7 °C u gorju do 13 °C u Dalmaciji.

Veći dio tjedna činit će se kao da je poodmaklo proljeće. Ne zaboravite da za mjesec ožujak kažu da je lažac. Kako su dani osjetno topliji, neka vas noći i jutra ne iznenade hladnoćom. Suho vrijeme iskoristite za nastavak rezidbe i gnojenje, a prskanje protiv biljnih bolesti i štetnika najbolje planirajte sredinom tjedna, kada će vjetar u cijeloj zemlji biti slab.
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.