"Lažak laže, snigom màže, ispod sniga travu kàže."

Pred nama je tjedan u kojem će se moći obaviti mnogi poslovi, kojih inače u ovome mjesecu ne nedostaje. Najviša temperatura zraka postupno će rasti te sredinom tjedna dosegnuti 14 °C u gorju, pa do 19 °C u kontinentalnim krajevima. Najniža temperatura zraka na samome početku tjedna od -4 °C do -2 °C na kontinentu, a oko 4 °C duž Jadrana, na otocima i malo viša. Već u ponedjeljak u prohladnom jutru u kontinentalnim krajevima mogu stradati rano procvale voćke pa svakako budite na oprezu, a za kraj tjedna savjetujemo pratite dnevnu prognozu da vas ne bi iznenadilo moguće ponovno zahladnjenje.

Veći dio tjedna vjerojatno će biti suh, pogotovo u Dalmaciji, a zamjetnija kiša moguća je tek na kraju tjedna. I dok će ovakav razvoj vremena u kontinentalnim krajevima odgovarati ratarima koji obavljaju ili se pripremaju za sjetvu jarih kultura, kao i šećerne repe i uljane repice - u srednjoj i južnoj Dalmaciji, te posebno na otocima, dosadašnje većinom male količine oborine već stvaraju poteškoće u poljodjelstvu. Osobito stoga što je tlo dovoljno toplo za sjetvu i sadnju povrtlarskih kultura.

Naime, srednja dnevna temperatura na desetak centimetara dubine je u granicama od 10 °C do 12 °C, na otocima čak i malo viša, a u kontinentalnim krajevima je oko 8 °C, što je dovoljno za sjetvu jarih kultura.

Eto poslova je na pretek, ali uz sve to savjetujemo vam pratite dnevnu prognozu vremena, posebno krajem tjedna, i ne dajte se od ožujka prevariti jer:

"Lažak laže, snigom màže, ispod sniga travu kàže."
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.