5. ožujka 1922. - Rođen Pier Paolo Passolini

Talijanski filmski redatelj, scenarist i književnik, zapažen po socijalnoj kritici u svojim djelima Pier Paolo Pasolini rodio se u Bologni 5. ožujka 1922.

Rušitelj dogmi, lucidni zagovornik slobode i stvaranja te ljubavnog čina ušao je u povijest filma i umjetnosti uopće. Pasolini je već prvim filmovima privukao pozornost. Životno iskustvo fašizma približilo ga je marksističkim idejama.

Accattone i Mamma Roma nastali su pod utjecajem marksizma i mistike religioznosti, a bave se radničkom sredinom. Zbog tih je filmova bio čak i uhićen. Zatim je nastao njegov najpoznatiji film Evanđelje po Mateju. U stilu dokumentarnog pripovijedanja o životu jednog od apostola, film je radio s neprofesionalnim glumcima i vlastitom majkom u ulozi Bogorodice.

U djelima što slijede Pasolini, iako radnju smješta u srednji vijek, na Istok, pa i u antičku Grčku, kritizira društvo i njegove mane koje su univerzalne i primjenjive u svakom vremenu. U Kralju Edipu i Medeji koristio se erotizmom i nasiljem za iskazivanje svojih političkih i religijskih gledišta. U tim filmovima, kao i u Cvijetu tisuću i jedne noći ili Decameronu uočljiv je Pasolinijev osobni slikarski i scenografski te kostimografski dar.

Svojom kontroverznošću, u pokušaju da pomiri Krista, Marxa i Freuda, Pasolini je bio jedan od najzanimljivijih filmskih stvaralaca druge polovne dvadesetog stoljeća. Automobil ga je pregazio u pedeset i četvrtoj godini. Smrt mu je bila okrutna, a o okrutnosti je u svojim djelima govorio cijelog života.