Ponedjeljak: promjenljivo, relativno toplo, južina...

Početkom ožujka nastavlja se iznadprosječno toplo razdoblje zbog kojeg su i veljača - a i cijela zima - bile među najtoplijima u znanoj povijesti mjerenja. Štoviše, veljača ponegdje, primjerice u Rijeci - čak i rekordno topla!

No, sljedećih dana neće biti tako
relativno suho, kako je u većini krajeva bilo tijekom veljače. Štoviše, bit će promjenljivo, osobito do srijede uz povremenu kišu, uglavnom na Jadranu i područjima uz njega i obilnije pljuskove s grmljavinom, a u gorju će potkraj utorka i u srijedu vrlo vjerojatno mjestimice ponovno pasti i malo snijega. Stoga je Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u "Plodovima zemlje" preporučila: "Kraća suha razdoblja iskoristite za nastavak rezidbe i obavljanje zimsko-proljetne zaštite. "

U novome će
tjednu vjetar nastaviti nekima prouzročiti nevolje, posebice na Jadranu, gdje će u početku i dalje puhati često jako, gdjegod i olujno juga, zatim mjestimice i oštro - južni vjetar, a od potkraj utorka te posebice u srijedu bura i tramontana, napose na sjevernom Jadranu...

Ili, ako netko lakše pamti u rimi:

I sljedećih dana relativno toplo i promjenljivo,
uz nebo malo vedro, pa malo sivo,
te uz povremene kapljice,
ponegdje i zamjetnije pljuskove,
u gorju potkraj utorka i u srijedu i pahuljice,
a nakon južine - prognoza buru "zove"...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Ponedjeljak: promjenljivo, vjetrovito, ponegdje kiša, relativno toplo...Krunoslav Mikec: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčanih razdoblja, ali i razdoblja s umjerenom i povećanom naoblakom. Pritom ujutro mjestimice još može pasti malo kiše. Vjetar će od jugoistočnog okrenuti na jugozapadni i zapadni, koji mjestimice može biti jak. A temperatura će zraka, nakon relativno toplog jutra, danju porasti do također za početak ožujka iznadprosječno visokih 17, 18 °C.

Podjednako toplo danju i u središnjoj Hrvatskoj. Najviša temperatura bit će od 14 do 17 °C, a najnižna jutarnja između 6 i 10 °C. Uz promjenljivu naoblaku i sunčana razdoblja malo je kiše moguće ujutro u područjima uz Muru i Dravu, a navečer, s novim jačim naoblačenjem, na Kordunu, Banovini te u Pokuplju. Mjestimice će puhati jak jugozapadni vjetar.

I u gorju vjetrovito, uz jugozapadnjak. A na sjevernom će Jadranu nakon jugozapadnjaka u noći i ujutro, od sredine dana opet jačati jugo te će more biti umjereno valovito i valovito, mjestimice i jače valovito. U ovim će krajevima biti umjereno i pretežno oblačno s mjestimičnom kišom uglavnom poslijepodne i navečer. A najviša temperatura bit će između 13 i 15 °C, u Lici i Gorskome kotaru malo niža.

U Dalmaciji tijekom jutra razvedravanje pa će danju biti dosta sunca, a potom poslijepodne ponovno porast naoblake, uz kišu uglavnom u noći na utorak. U drugom dijelu ponedjeljka jugo će jačati na jako, mjestimice i olujno, pri čemu će dnevna temperatura biti od 13 do 17 °C.

I na krajnjem jugu Lijepe naše bit će relativno toplo. O sredine dana zapuhat će jugo, koje će navečer biti jako, moguće i olujno. Uz sunčana, ali i oblačna razdoblja tijekom dana može biti i kiše, poglavito još ujutro te opet potkraj ponedjeljka."

I u nastavku tjedna promjenljivo...

"U utorak nova kišna epizoda, ovaj put u kopnenom području uz povećanu vjerojatnost i za mjestimičnu grmljavinu. U drugom dijelu dana zapuhat će sjeverni vjetar s kojim će stići manje topao zrak pa će od sredine tjedna biti malo hladnije. Pritom u srijedu te moguće i u petak mjestimice s kišom, a u najvišem gorju i snijegom.

Na Jadranu također nakon srijede manje toplo, uz buru, mjestimice jaku, s olujnim udarima. A u utorak promjenljivo i nestabilno s kišom, ponegdje i obilnijim pljuskovima. Puhat će jugo i južni vjetar, ponegdje jaki pa i olujni.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.