Nedjelja: južina, sve češća kiša, proljetna toplina

I sljedećih dana promjenljivo, te i dalje iznadprosječno toplo, osobito do utorka, do kada će potrajati južina, a nepovoljne biometeorološke prilike prevladavat će još vjerojatno i u srijedu.

Kiša će biti česta, osobito na Jadranu i područjima uz njega i obilnija, uz pljuskove i grmljavinu, a potkraj utorka i u srijedu u gorju će ponegdje biti i snijega. U drugom dijelu tjedna bit će manje toplo, iako uz više suha i sunčana vremena.

Nakon juga, gdjekad jakog i olujnog, na Jadranu će nevolje nekima prouzročiti i bura, osobito na sjevernom dijelu potkraj utorka i tijekom srijede. O ograničenjima u prometu zbog nje i nekih drugih vjetrova detaljnije se govorilo u subotnjim "Istragama prometnih nesreća", vidljivima na HRTi platformi.

A detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".Nedjelja: južina, sve češća kiša, proljetna toplina

dr. sc. Tanja Renko: "U nedjelju na istoku Hrvatske prijepodne još uglavnom suho, mjestimice uz barem kraća sunčana razdoblja, a poslijepodne ponegdje kiša. Puhat će slab i umjeren južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 6 °C, a najviša devna između 12 i 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj prevladavat će oblačno vrijeme. Prijepodne će kiše biti rijetko, a potom će od sredine dana biti sve češća. Jugozapadni će vjetar ujutro još biti jak, u gorju i vrlo jak, a zatim će slabjeti i bit će uglavnom umjeren.
U gorju i na sjevernom Jadranu pretežno oblačno s povremenom kišom, a poslijepodne i obilnijim pljuskovima s grmljavinom. Bit će i vjetrovito, uz u gorju umjeren i jak jugozapadni i južni vjetar, a na Jadranu jugo.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije također vjetrovito, uz jako i olujno jugo, s kojim će more biti umjereno valovito i valovito. Prijepodne će tek mjestimice pasti malo kiše, ponajprije u unutrašnjosti. Poslijepodne te osobito navečer bit će i jačih pljuskova praćenih grmljavinom. Od jutra prilično toplo, temperatura zraka bit će između 10 i 15 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske podjednaka temperatura, a i sunčanih će razdoblja biti malo i rijetko. Prijepodne će kiše biti malo i samo ponegdje, a poslijepodne će biti sve češća, mjestimice i obilnija, uz jače pljuskove."

I u novome tjednu promjenljivo i relativno toplo

"Prva polovina tjedna u kopnenom području vrlo promjenljiva uz povremenu kišu te razmjerno topla. U utorak popodne s okretanjem vjetra na sjeverni i sjeveroistočni počet će stizati hladniji zrak pa će u noći na srijedu i u srijedu u gorju padati susnježica i snijeg. Premda će u drugoj polovini tjedna vrlo vjerojatno biti više suha i sunčana vremena, temperatura zraka bit će primjerenija dobu godine nego početkom tjedna.

Na Jadranu idući dani vjetroviti, u početku jako i olujno jugo, a od srijede duž većeg dijela obale bura i sjeverni vjetar. U skladu s tim do srijede će biti i kišovito, često i uz obilniju kišu odnosno jake pljuskove praćene grmljavinom, posebno u utorak, a u srijedu još u Dalmaciji. Od četvrtka raste vjerojatnost za stabilnije vrijeme.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.