Kiša početkom tjedna prekida poljoprivredne radove

Prve dane ožujka obilježit će promjenljivo vrijeme uz kišu, mjestimice i obilnu. Početak tjedna bit će iznadprosječno topao, uz najvišu temperaturu zraka od 13 °C u gorju do čak oko 18 °C u Slavoniji.

Relativno toplo vrijeme uz kišu potaknut će vegetaciju, pa tako i rast neželjenih korova. Najniža temperatura zraka bit će u drugom dijelu tjedna - od oko -5 °C u gorju do oko 5 °C u Dalmaciji. Hladnoća bi na nekim mikro lokacijama mogla naštetiti već propupalim i procvalim voćkama.

Prva polovina tjedna donosi obilniju kišu i prekid poljoprivrednih radova, osobito na Jadranu te u gorju. Kiša će u gorju prelaziti u snijeg, no on se neće dugo zadržati. Na područjima uz Jadran lokalno može pasti i više od 50 mm, što će dobro doći biljkama nakon suše u veljači. Kiša je moguća opet krajem tjedna, ali za njezinu potvrdu pratite dnevne prognoze.

Kraće suho razdoblje prije toga iskoristite za nastavak rezidbe i obavljanje zimsko-proljetne zaštite.

A srednja dnevna temperatura na desetak cm dubine vjerojatno će biti od oko 3 °C u gorju do oko 11 °C u Dalmaciji. Zanimljivo je istaknuti da sjetveni sloj tla u veljači nije bio smrznut.

Za kraj podsjećamo na vrlo korisne radionice DHMZ-a namijenjene poljoprivrednicima. Pozivamo vas da u utorak u Koprivnici te srijedu u Bjelovaru od meteorologa čujete kako ekstremno vrijeme i promjena klime utječu na poljoprivredu.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.