U srijedu kiša, ponegdje i snijeg, jak vjetar...

Sljedećih dana od meteopojava skoro pa nema čega nema,
a zbog nekih će povremeno biti i kojekakvih problema!

Premda i dalje za doba godine relativno toplo, u nastavku će ovoga tjedna i početkom sljedećega vrijeme biti i prilično vjetrovito i promjenljivo, s povremenim oborinama, i kojekakvim upozorenjima na opasne vremenske pojave.

U većini će krajeva kiša biti češća tijekom srijede, kada će osobito na Jadranu biti i pljuskova s grmljavinom, zatim od četvrtka navečer do petka ujutro, te ponovno od nedjelje.

Snijeg će povremeno padati uglavnom na višim nadmorskim visinama, i to u drugom dijelu srijede najprije u Gorskom kotaru i Lici, a u noći na četvrtak i ponegdje u unutrašnjosti Dalmacije. Podjednaka snježna "epizoda" vrlo je vjerojatna i s četvrtka na petak. U nizinama je moguća uglavnom kratkotrajna susnježica.

Valja upozoriti i na moguću poledicu u kopnenom području, budući da će jutarnja temperatura zraka od četvrtka do subote često biti negativna, ponajviše u gorju.

A upozorenja i na kopnu i na moru bit će i zbog vjetra. U srijedu će puhati najprije umjeren i jak jugozapadnjak, gdjegod i s olujnim udarima, zatim podjednako jak sjeverozapadni, sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uglavnom na sjevernom Jadranu bura. U četvrtak će ponovno zapuhati jugozapadni i južni vjetar, u petak opet sjeverni, sjeverozapadni i bura, za vikend pak jugozapadnjak, na Jadranu većinom jugo...


Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Srijeda: promjena vremena!

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano, zatim sa zapada postupno naoblačenje s kišom. Puhat će umjeren i jak jugozapadni vjetar koji će sredinom dana okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 7 °C, a najviša dnevna između 10 i 14 °C.

U središnjoj Hrvatskoj većinom oblačno i vjetrovito. Povremeno će padati kiša, koja mjestimice može biti i obilnija, a prema večeri uz pad temperature zraka u višem gorju može biti susnježice i snijega. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, koji će poslijepodne okrenuti na sjeveroistočnjak.Temperatura zraka uglavnom između 6 i 9 °C.

U gorskim krajevima oblačno s kišom, a poslijepodne i navečer uz pad temperature zraka susnježicom i snijegom, a moguće je i stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Na sjevernom Jadranu promjenljivo i pretežno oblačno s kišom, ponegdje moguće i izraženijim pljuskovima. Puhat će jak i olujan jugozapadnjak, koji će krajem dana okrenuti na buru. Temperatura zraka u gorju od 5 do 7 °C. Uz obalu jutarnja između 9 i 11 °C, a najviša dnevna od 12 do 14 °C.

U Dalmaciji promjenljivo, mjestimice s kišom i grmljavinom. Puhat će jak i olujan zapadnjak i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 8 °C, na Jadranu između 11 i 13 °C, a najviša dnevna od 12 do 17 °C.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje pljuskovi mogu biti izraženiji. Puhat će jak i olujan južni vjetar pri čemu će more biti valovito, mjestimice i jače valovito."

I sljedećih dana promjenljivo...

"U četvrtak u unutrašnjosti razvedravanje, zatim u petak i subotu djelomice sunčano i uglavnom suho. U nedjelju i ponedjeljak promjenljivo, mjestimice s kišom. Puhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar, a u petak prolazno sjeverni i sjeverozapadni.

Na Jadranu u četvrtak djelomice sunčano i uglavnom suho. U noći na petak prolazno naoblačenje s kišom, a u petak prijepodne kiša uglavnom na južnom dijelu. U subotu na većem dijelu obale djelomice sunčano, a na sjevernom dijelu uz više oblaka mjestimice kiša. U nedjelju i ponedjeljak promjenljivo, ponegdje s kišom i pljuskovima. Puhat će umjeren i jak zapadnjak i sjeverozapadnjak, a od subote jugo.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.