O vremenu i Deliću, a i Karnevalu i Marinkoviću...

"Ljudi moji, je li to moguće?" već punih 15 godina ne može izgovoriti legendarni Sinjanin Mladen Delić, vjerojatno prva muška sportsko-komentatorska zvijezda i autor popularne rečenice koja se može primijeniti i na ovu veljaču, toplu kao rijetko koju u znanoj povijesti mjerenja - ponegdje vrlo vjerojatno i rekordno toplu. I premda će u posljednjim danima veljače temperatura imati uspone i padove, gotovo će posvuda u Hrvatskoj svih dana biti viša od prosječne za veljaču - primjerenija ožujku, gdjekad čak i travnju.

Pritom će sasvim suho diljem Hrvatske vjerojatno biti samo u nedjelju, a u novome će tjednu kiše svakodnevno biti barem ponegdje nakratko - ili u obliku, najvjerojatnijem ponegdje u ponedjeljak: "sitne veljačke kišice", kako ju je opisao u "Karnevalu" akademik Ranko Marinković, još jedan legendarni Hrvat povezan s 22. danom veljače ili zamjetnijem, pa i u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, koji su pak najvjerojatniji na Jadranu sredinom tjedna. A ne smije iznenaditi ni mjestimičan snijeg, uglavnom u gorju potkraj srijede, kada će veljača napokon - vjerojatno samo nakratko - skinuti svoju proljetnu masku - kao što i priliči kraju poklada...


Detaljnije o svemu ovome - kao i o vjetru, koji će sljedećih dana biti promjenljiv, povremeno i jak, mjestimice moguće i olujan - tijekom subote, Dana NSK-a, u emisijama "Vrijeme" i u "Regionalnom dnevniku" prognozirao je Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi-ja - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Nedjelja: barem djelomice sunčano, relativno toplo i vjetrovitoTomislav Kozarić: "U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Vjetar uglavnom slab, a prema kraju dana umjeren jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura od 0 do 4 °C, a najviša dnevna od 15 do 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Zapuhat će većinom umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, ponegdje s jakim udarima. Jutro manje hladno od subotnjega, a poslijepodnevna temperatura bit će oko 17 °C.

Ujutro blagi "minusi" još po kotlinama Like, barem pri tlu, a drugdje u gorju temperatura viša, dok će na sjevernom Jadranu biti podjednaka kao u subotu. Danju uz sunčana razdoblja i slab do umjeren jugozapadnjak najviša temperatura bit će između 12 i 17 °C. U višim predjelima vjetar u drugom dijelu dana ponegdje jak.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije temperatura bez veće promjene, a ujutro u unutrašnjosti ponegdje slab mraz. Prevladavat će sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom, a vjetar uglavnom slab sjeverozapadni i zapadni.

Pretežno sunčano bit će i na jugu Hrvatske. Uz slab i umjeren sjeverozapadnjak more će biti malo do umjereno valovito. Poslijepodnevna temperatura oko ugodnih 16 °C."

U novome tjednu promjenljivije, ali i dalje relativno toplo

"Na kopnu u danima koji slijede promjenljivo, u srijedu i pretežno oblačno. U ponedjeljak ujutro mjestimice malo kiše, većinom na istoku, a u utorak u Gorskome kotaru. U srijedu će kiša biti češća i jača, a uz zamjetni pad temperature uglavnom u gorju prijeći će u susnježicu i snijeg. U četvrtak prestanak oborina. U ponedjeljak sa sjevernim vjetrom danju prolazno svježije, u utorak ponovno neubičajeno toplo, uz ponegdje jak jugozapadnjak, koji će zatim okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

U ponedjeljak na Jadranu bez veće promjene, ali će danju biti toplije. U utorak porast naoblake, na sjevernom Jadranu mjestimice i malo kiše, osobito prema kraju dana. Zatim promjenljivo uz povremenu kišu i lokalno izraženije pljuskove s grmljavinom, glavninom u srijedu i početkom četvrtka. U utorak jačanje juga koji će u srijedu okrenuti na jugozapadnjak, a zatim na buru i sjeverni vjetar, koji će imati i olujne udare, pri čemu će se temperatura sniziti.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u nedjelju će visoka koncentracija peludi drveća biti gotovo diljem Hrvatske, a na srednjem i južnom Jadranu postojat će i niska koncentracija peludi korova.

Detaljnija prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.